Defensie publiceert beelden antipiraterij-actie

Op 2 april 2011 bevrijdde een versterkt boardingteam van Hr.Ms. Tromp 16 gegijzelde zeelieden. Nadat hierbij een groep van piraterij verdachte Somaliërs het vuur opende, schoten de Nederlandse militairen terug. Tijdens deze actie kwamen 2 Somaliërs om en werden 16 verdachten aangehouden. Defensie gaf een video-impressie van de actie vrij, met daarin ook originele beelden.

Ons eigen boardingteam was onderweg naar het bootje wat we gingen bekijken. En op het moment dat ze daar bijna waren werden ze beschoten. Het geluid van de kogels die dan om je oren vliegen is dan toch wel erg raar om een keertje mee te maken. 

Het boardingteam ging eruit, richting de dhow. Naarmate zij dichterbij kwamen werd er op hun gevuurd door de piraten. Wij van het sniperteam zagen dit en hebben gereageerd door middel van gericht vuur en dekkingsvuur. 

Wat nieuw was tijdens de actie op 2 april 2011 was dat de piraten voor het eerst een andere tactiek gebruikten. Waar ze voorheen heel snel overgingen tot het bedreigen van gegijzelde bemanningsleden, hebben ze nu een hinderlaag gelegd en hebben ze daadwerkelijk geschoten op onze rhib's, op onze bemanning, maar ook op Hr.Ms. Tromp zelf. Wat er ook bij kwam kijken, en dat was omdat we vlak bij de kust opereerden, is dat ze gebruik hebben gemaakt van een van de gekaapte motorschepen. Om ook die te betrekken bij de aanval op ons. Dat was nieuw. Dat betekent dat de piratentactieken zich verharden. Zo was het dus noodzakelijk om direct terug te vuren op de piraten. En zo was het ook noodzakelijk om schoten voor de boeg met de high explosives, dus met hoog explosieven granaten van ons kanon, voor de boeg te schieten van het motorschip dat de piraten te hulp wilde komen.

We hebben 16 piraten kunnen aanhouden. Helaas zijn er 2 piraten bij overleden. En natuurlijk hebben we 16 Iraanse bemanningsleden kunnen bevrijden. En de dhow hebben we kunnen zekerstellen, waardoor de dhow niet meer verder gebruikt kan worden als moederschip van andere grote koopvaardijschepen. 

Al met al een stukje inzet waar we als marine voor zijn: het voorkomen van verdere piraterij hier in de Somalische wateren.