Speurhond Kyta werkt in Mali op schoenen

Snuffelen aan mensen en materiaal. En áltijd op zoek naar explosieven. Speurhond Kyta levert in het bloedhete Mali een belangrijke bijdrage aan de luchtveiligheid van de Hercules C-130. De viervoeter doet haar werk op schoenen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze haar poten brandt op het gloeiende asfalt van de ‘flight line’.

De Mechelse herder weet wat haar te doen staat. Voorafgaand aan elke vlucht besnuffelt ze passagiers en lading. Kyta gaat ook mee aan boord, want eenzelfde taak wacht haar op de terugvlucht. Net als de militairen bij wie ze in dienst is, neemt Kyta haar werk uiterst serieus. Aaibaar is ze op zulke momenten niet.

Explosion Detection Dog Kyta zoals haar officiële functie luidt, heeft een vaste begeleider. Samen maken ze deel uit van het zogeheten Air Mobile Protection Team. Kyta heeft inmiddels al heel wat vlieguren op haar naam staan. 

Veilig en verantwoord

Bij Defensie staat veiligheid voorop: in het dagelijkse werk, bij oefeningen en tijdens operationele inzet. Het werken met Kyta vormt daarop geen uitzondering. Dan gaat het niet alleen om passend schoeisel. De tijdsduur van het vliegen is ook een aandachtspunt. De vluchten nemen gemiddeld 8 uur in beslag en dat is goed te doen voor honden.

Nederlandse bijdrage in Mali

Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma sinds november 2021 voor 6 maanden met een transportvliegtuig C-130 Hercules en ongeveer 90 militairen van de luchtmacht. Zij opereren vanuit Bamako en zijn in het hele land in te zetten. Het belangrijkste doel is het transport van personen en vracht. Indien nodig kan het toestel ook personeel en goederen droppen. De Hercules is bovendien bruikbaar voor evacuaties.