Evacuatieteam op Eindhoven geland

Vanavond is om 20.45 uur het evacuatieteam dat in Kaboel ingezet is geweest, op vliegbasis Eindhoven geland. Aan boord waren onder andere de ambassadeur en de militaire commandant. Nederland heeft in Kaboel geen presentie meer. Wel blijft tot en met 31 augustus een Nederlandse C-130 met een klein team militairen en een ambassadeteam in de regio aanwezig. 

Vergroot afbeelding Vliegtuig landt op Vliegbasis Eindhoven.
Het vliegtuig met het evacuatieteam landde rond 20.45 uur op Eindhoven.

Namens het demissionair kabinet waren minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag vanavond in Eindhoven aanwezig. Samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim verwelkomden zij het Nederlandse team op de militaire vliegbasis.

Bijleveld: “Zojuist hebben we onze militairen en het ambassadepersoneel verwelkomd. Zij hebben hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk landgenoten, Afghaanse (oud-)collega’s en anderen naar Nederland te halen. Daar heb ik enorme waardering voor. Tegelijkertijd staan de beelden uit Kaboel nog steeds op ons netvlies. Met aanslagen en mensen die achterblijven. Dat is verschrikkelijk. Wij blijven ons inzetten om iedereen in veiligheid te brengen.”

Eichelsheim: “Onvermoeibaar, op de grond en in de lucht, hebben onze militairen met collega’s van Buitenlandse Zaken samengewerkt om zoveel mogelijk mensen uit Kaboel te evacueren. Namens de krijgsmacht heb ik mijn dank uitgesproken voor hun dappere en niet aflatende inzet.”

Luchtbrug

Sinds het instellen van de luchtbrug heeft Nederland ruim 2.500 personen in veiligheid gebracht, van wie meer dan 1.600 mensen met bestemming Nederland. Ook zijn Afghanen meegevlogen die vanwege de ruimhartigere evacuatie-aanpak alsnog mee mochten. Zij werkten voor Nederland of tijdens Nederlandse missies. Denk aan prominente mensenrechtenverdedigers, lokale medewerkers van Nederlandse hulporganisaties en lokale (fixers van) journalisten die voor Nederlandse media werkten.

Eerder vanmiddag landde de laatste geplande Nederlandse vlucht met evacués op Schiphol. Later volgen personeel en materieel. Deze worden met verschillende vrachttoestellen terug naar Nederland gebracht. 

Tolken

Vóór afgelopen 15 augustus had Nederland reeds ruim 500 mensen (111 Afghaanse tolken met hun gezinnen) via lijnvluchten naar Nederland gebracht. Na 15 augustus stonden nog 67 tolken op de evacuatielijst. Daarvan is inmiddels ongeveer de helft met hun gezinnen geëvacueerd. Met een deel van de tolken die zijn achtergebleven is contact. Dat zei demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld vandaag voorafgaand aan de ministerraad.

Aanwezigheid

Nederland werd gisteren door de Verenigde Staten geïnstrueerd nog dezelfde dag de luchthaven Kaboel te verlaten. Het is op dit moment niet duidelijk hoe de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan in de toekomst eruit zal zien. Nederland gaat hierover in overleg met internationale partners. Doel is om op termijn consulaire bijstand te kunnen verlenen aan Nederlanders in Afghanistan en om tolken en mensen uit de hoogrisicogroepen die onder de ruimhartige evacuatie-aanpak vallen naar Nederland te brengen.