Podcast over massavernietigingswapens geeft inkijkje inlichtingendiensten

De strijd tegen massavernietigingswapens. Daarover gaat een nieuwe podcast van de MIVD en de AIVD. Luisteraars krijgen een bijzonder kijkje in de keuken van beide inlichtingendiensten. De 5 afleveringen zijn vanaf vandaag te beluisteren via Spotify.

In dit derde seizoen van de podcast De Dienst gaat journalist Liesbeth Rasker aan de slag bij de unit contraproliferatie. Deze gezamenlijke eenheid van AIVD en MIVD moet verspreiding van massavernietigingswapens tegengaan.

Libanese tussenhandelaar

Rasker draait mee in de fictieve operatie Scubadive. In het scenario probeert een Libanese tussenhandelaar een massaspectrometer – ter identificatie van moleculen -  te kopen bij een Nederlands bedrijf. Dat doet hij voor een erkend Syrisch onderzoeksinstituut. Deze organisatie was in het verleden betrokken bij het maken van chemische wapens.

Liesbeth heeft nog geen idee van mogelijkheden en beperkingen in de verschillende fasen van het inlichtingenonderzoek. Met hulp van haar collega’s bij de unit komt ze daar stapje voor stapje achter.

De 2 voorgaande podcastseizoenen van De Dienst zijn eveneens te vinden op Spotify.