Fennek-verkenningsvoertuig

De Fennek is een licht verkennings- en bewakingsvoertuig. Het voertuig wordt naast het verzamelen van informatie ingezet voor commandovoering, het tactisch optreden van gevechtseenheden, vuursteun en grond-luchtverdediging. De Fennek opereert daarbij vaak in kleine verbanden, over grote afstanden, bij duisternis en in omstandigheden met hoge dreiging.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Fennek-pantservoertuigen krijgen flinke upgrade (10 december 2020)

Om te zorgen dat de Fennek nog tot minimaal 2034 technisch inzetbaar en operationeel relevant blijft, ondergaan de verkenningsvoertuigen een opknapbeurt. De verschillende uitvoeringen doorlopen na elkaar (gefaseerd) de midlife update (MLU). De Stinger-uitvoering wordt niet meegenomen in de MLU, maar blijft wel in dienst.

De aanpassingen in de MLU verschilt per uitvoering. Geüpdatete Fenneks krijgen moderne C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Daarnaast worden de bescherming, vuurkracht, mobiliteit en  waarneming verbeterd. Gebleken is dat vrijwel de gehele vloot corrosie en slijtage van de lak vertoont. Ook dit wordt aangepakt. Het eerste voertuig moet in 2022 klaar zijn, het laatste in 2028.

Specificaties

  • Aantal:  367 (345 na de MLU)
  • Lengte: 5,58 meter
  • Breedte: 2,55 meter
  • Hoogte: 2,29 meter
  • Gewicht: 10.400 kilo (gevechtsklaar)
  • Motor: 6-cilinder diesel, 177 kilowatt
  • Bemanning: 3
  • Bewapening: zware 12,7mm-mitrailleur (.50)  (op afstand bestuurbaar)
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Woestijnvos

De Fennek is vernoemd naar een kleine woestijnvos vanwege een aantal kenmerken: stil, onopvallend, scherp observerend en zo nodig snel en fel.

Om de Fennek zo min mogelijk te laten opvallen, is het voertuig laag en de motor stil. De uitlaatgassen worden zo verspreid dat deze slecht zijn te zien op warmtebeelden. Ook kan hij goed uit de voeten in moeilijk begaanbaar terrein.

De Fennek LVB (licht verkennings -en bewakingsvoertuig) is moeilijk zichtbaar, maar laat zijn bemanning juist veel zien. Het voertuig heeft een speciale waarnemingsuitrusting (BAA-module). Deze kijker kan van binnenuit omhoog worden geschoven tot 1,5 meter boven het dak. De module kan ook buiten het voertuig worden geplaatst op een statief en tot een afstand van 40 meter vanuit het voertuig worden bediend. De BAA-kop bestaat uit  een laserafstandsmeter, een digitale camera en een warmtebeeldkijker. Met die eerste kijker kan de bemanning kilometers ver kijken en met  warmtebeeldkijker in het donker.

Uitvoeringen

Defensie beschikt over 367 Fenneks. Na de MLU heeft Defensie de volgende Fenneks (345):

  • 44 AD (algemene dienst)
  • 36 AD Mortier
  • 4 AD VCP (voorwaartse commandopost)
  • 46 LRAT (longe range antitank)
  • 138 LVB (licht verkennings -en bewakingsvoertuig, met en zonder MS-pantserpakket dat de bescherming verhoogt tegen mijnen en IED's)
  • 47 FST* (fire support team, met en zonder MS-pantserpakket)
  • 10 DTV (driver training vehicle)
  • 18 SWP (Stinger weapon platform)
  • 2 OLM (onderwijs leer middel, niet operationeel inzetbaar)

Kritische onderdelen (zoals motor en versnellingsbak) van de Fenneks die geen MLU krijgen, worden gebruikt om de resterende vloot tot aan het einde van de levensduur in stand te kunnen houden.

Fire support team

De Fennek fire support team (en voorwaartse waarnemer en tactical aircontrol party) vormt de ogen van de vuursteun en spoort doelen op van grote afstand. Met de verzamelde gegevens kunnen Pantserhouwitsers, scheepsgeschut en jachtvliegtuigen doelen nauwkeurig onder vuur nemen.

Het voertuig is uitgerust met geavanceerde (radio)apparatuur voor waarneming en missieleiding voor luchtsteun aan grondtroepen. Ook heeft het een informatiesysteem met speciale software voor het aanvragen van vuursteun.

Algemene dienst

De AD is voor algemene doeleinden en verschilt van de Fennek-uitvoeringen LVB, VWRN, TACP en FST door het ontbreken van de BAA-kop. De AD wordt veel gebruikt als commandovoertuig. Het is dan een vervoermiddel voor pelotonscommandanten. Er is ook een zogenoemde PFHF-variant (provisions for high frequency radio’s), die met HF-radioapparatuur kan worden uitgerust.

Mortieren

De Fennek Mortierdrager is een afgeleide versie van de AD en vervoert een 81mm-mortier voor gevechtsondersteuning in de frontlinie. Om te vuren moeten militairen het wapen buiten het voertuig in elkaar zetten.

Medium range antitank

De huidige Fennek medium range antitank is vergelijkbaar met de Fennek-mortier, maar vervoert een lanceersysteem voor antitankraketten. De raketten worden vanaf een statief buiten het voertuig afgevuurd. Op termijn wordt dit een long range-systeem in plaats van medium range door het gebruik van een andere versie van de raket.

Stinger weapon platform

De luchtverdedigingsversie van de Fennek heeft een volledig geïntegreerd Stinger Launching System (SLS). Hierin staan 4 Stingerraketten gereed voor afvuren vanuit 2 lanceerinrichtingen. De schutter bedient het systeem van binnenuit. Hij richt het SLS met een enkele druk op de knop automatisch op het doel. De commandant krijgt op een beeldscherm informatie te zien over het geïdentificeerde luchtbeeld. Op basis van deze informatie beslist hij zelfstandig over eventueel wapengebruik. Het systeem kan tegelijkertijd 2 Stingers activeren en kort na elkaar afvuren.