Nieuwe Anti Submarine Warfare fregatten uitgerust met moderne kanonnen

Defensie laat 4 nieuwe Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten bouwen, 2  voor Nederland en 2 voor België. Deze schepen worden uitgerust met 76 mm Sovraponte kanonnen. Vandaag tekende Defensie een contract met de Italiaanse firma Leonardo voor de levering daarvan.

Vergroot afbeelding Het 76 mm Sovraponte kanon.
Het 76 mm Sovraponte kanon.

De kanonnen kunnen, naast de gebruikelijke munitie, ook stuurbare munitie afvuren. Deze wordt door een radar naar het doel geleid. Het fregat kan zich hierdoor beter verdedigen tegen moderne dreigingen. De kanonnen kunnen zowel landdoelen, oppervlaktedoelen als luchtdoelen bestrijden.

Wisselkanon

Leonardo levert ook een zogeheten wisselkanon. Dit reservekanon kan bij groot onderhoud direct geplaatst worden als vervanging van het geschut dat op het betreffende schip staat. Zo blijft de slagkracht van het schip onveranderd.

Vergroot afbeelding Sovraponte kanon.
De kanonnen worden vanaf begin 2027 geleverd.

Bevoorradingsschip

Daarnaast zit er in het contract een optie voor de levering van nog 3 Sovraponte kanonnen. 2 daarvan zijn voor Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Johan de Witt. Deze artillerie maakt onderdeel uit van de vervanging van het huidige verdedigingssysteem Goalkeeper. Het derde kanon is voor het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder, dat in 2025 in dienst wordt gesteld. Het kanon zal op een later moment geplaatst worden.

De kanonnen voor de ASW-fregatten worden vanaf begin 2027 geleverd.