Chinook-transporthelikopters kunnen er weer jaren tegenaan

Of het nu gaat om het blussen van natuurbranden, (medische) evacuatie-operaties, verplaatsingen van militairen en materieel of het door de lucht transporteren van zware, grote objecten. Voor dit soort zaken zet Defensie veelvuldig de Chinook in. Door het intensieve gebruik sleten de 20 transporthelikopters, waarvan een deel tweedehands, in rap tempo. Dus werd de hele vloot vervangen en gemoderniseerd. De laatste Chinook is vandaag door fabrikant Boeing in het Amerikaanse Philadelphia opgeleverd.

Daarmee beschikt de luchtmacht over moderne, toekomstbestendige zogeheten CH-47F MYII CAAS Chinooks. Ze hebben onder meer een nieuw digitaal cockpitmanagementsysteem (CAAS). Dat bevat geïntegreerde communicatie- en navigatiesystemen en verbeterde zelfverdedigingsmiddelen. 

Bescherming

In vergelijking met de oude toestellen is ook de cabine verbeterd. Die is nu voorzien van een laadvloer met geïntegreerd rollersysteem waardoor alle soorten ladingen zijn te vervoeren. Ook niet onbelangrijk is dat het toestel inzittenden bescherming biedt tegen bepaalde soorten vijandelijk vuur en dat de nieuwe zittingen, die nog geïnstalleerd gaan worden, meer veiligheid bieden. 

Mooi meegenomen is verder dat het geïntegreerde sensorsysteem vroegtijdig slijtage signaleert. Dat maakt sneller gericht onderhoud mogelijk waardoor de beschikbaarheid van een Chinook toeneemt. 

Up-to-date wapensysteem

De CH-47F MYII CAAS is weer een up-to-date wapensysteem met nieuwe technologie die aansluit op het informatie gestuurd en genetwerkt optreden. Dit met zowel nationale partners, als internationale.

Begin januari 2021 arriveerden de eerste 2 nieuwe Chinooks in Nederland. Ze zijn op Vliegbasis Woensdrecht opgebouwd en van de laatste modificaties voorzien. Dat traject volgen alle 20 toestellen. Inmiddels zijn in Nederland 10 toestellen en in Fort Hood 5 toestellen in gebruik, naar verwachting zijn ze dat eind 2023 allemaal.

De CAAS-versie is identiek aan de Chinooks van het Amerikaanse leger. Deze zogenoemde schaalgroottevoordelen maken dat de instandhouding en toekomstige aanpassingen goedkoper zijn.