Defensie koopt Gulfstream 650

Defensie heeft een gebruikte Gulfstream 650 (G650) gekocht en neemt het toestel in 2023 in gebruik. Het is een jong toestel uit 2015 met ruim 2.000 vlieguren op de teller. De nieuwe aanwinst vervangt de Gulfstream IV. Dit toestel is bijna 35 jaar oud en is aan het einde van haar levensduur.

Vergroot afbeelding Artist impression Gulfstream G650.
Artist impression van de G650.

Het toestel is nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen personen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar onder meer (risicovolle) missiegebieden. Deze zijn veelal niet of lastig te bereiken met commerciële vluchten. Ook is het vliegtuig geschikt voor urgente repatriëring van (Defensie)medewerkers.

De G650 heeft een groter bereik dan het huidige toestel en er kunnen meer passagiers mee. Ook is het toestel geschikt voor het inbouwen van een gecertificeerd zelfbeschermingssysteem. Vanwege de uitdagende markt van gebruikte zakenvliegtuigen en de beschikbaarheid van onderdelen voor de ombouw van de G650, komt het toestel in 2023 beschikbaar voor operationeel gebruik.

Vanwege een gegarandeerde beschikbaarheid en lagere aanschafkosten is gekozen voor een gebruikt toestel. De G650 wordt omgebouwd naar de voor Defensie vereiste configuratie en vervolgens uitgerust met een zelfbeschermingssysteem. Defensie schaft het toestel aan via Jet Aviation in het Zwitserse Basel. Deze firma verzorgt ook de ombouw van het vliegtuig.

Gulfstream IV

De oude Gulfstream IV is sinds 1996 in gebruik bij Defensie en wordt na de introductie van de G650 afgestoten.

Met de aankoop van de Gulfstream 650 geeft Defensie invulling aan de behoeftestelling die in 2019 aan de Kamer is gemeld voor het vervangen van de Gulfstream.