Vervanging voor onderscheppingsboot FRISC

Defensie kan over enkele jaren gebruikmaken van nieuwe snelle onderscheppingsboten. Een deel van FRISC’s wordt vanaf 2024 vervangen. Een ander deel wordt vernieuwd. Dat meldt minister Henk Kamp vandaag aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Een onderscheppingsboot van Defensie.
Een deel van de FRISC's wordt vervangen, een ander deel opgeknapt.

De 50 FRISC’s (Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft) bereiken in 2024 het einde van de levensduur. Een deel wordt vervangen door 13 FFI’s (Future Fast Interceptor), terwijl een ander deel gemoderniseerd wordt. Daarnaast wordt een aantal FRISC-vaartuigen voor amfibische landingen op een andere manier vervangen. De bedoeling is dat de nieuwe vaartuigen en de gemoderniseerde FRISC’s zeker 10 jaar mee kunnen.

Groter bereik, stiller en veiliger

Met de FFI krijgt de krijgsmacht een flinke upgrade. Het vaartuig heeft bijvoorbeeld meer bereik dan de FRISC. Ook wordt onderzocht of hybride aandrijving mogelijk is. Dat is van belang om het motorgeluid aanzienlijk te kunnen beperken. Voor zowel de gemodificeerde FRISC als de FFI is een reductie van de fysieke belasting van de bemanning en passagiers van groot belang. Om dit te realiseren worden onder andere betere schokabsorberende stoelen geplaatst en wordt de FFI van een schokimpactsensor voorzien.

Verder beschikt de FFI over een krachtige vaartuiggebonden camera en een hogesnelheidsnavigatiesysteem. Het vaartuig biedt ook ruimte aan meer passagiers. Zo kunnen er nu nog maximaal 8 passagiers aan boord, bij de FFI zijn dat er maximaal 12. Ook voor de uitrusting is meer plek.

Defensie is op dit moment op zoek naar een leverancier voor de FFI. De verwachting is dat meerdere leveranciers deze vaartuigen kunnen aanbieden. Defensie gaat het vaartuig eerst nog uitgebreid testen. Dat gebeurt ook met het oog op fysieke belasting van de opvarenden.

Caribisch gebied

De marine blijft de gemodificeerde FRISC’s vanaf de patrouilleschepen (OPV’s) inzetten in het Caribisch gebied. De Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van de marine en het Korps Commandotroepen van de landmacht gaan met de FFI varen. Ook bij operaties waar gewapende tegenstand te verwachten is. Daarmee wordt de FFI een echt special forces-vaartuig.