Accuracy AX-precisiegeweer

Het Accuracy AX-geweer is ontworpen voor precisie. Met het geweer zijn dus op grote afstand (speciale) doelen te raken. Het afstandsrecord staat vooralsnog op 2.475 meter.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Vergroot afbeelding Accuracy AX voorzijde met demper.
Accuracy AX voorzijde met demper.

Het wapen kan meerdere kalibers verschieten; .308Win, .338 LapuaMagen en 300 WinMag. Laatstgenoemde wordt alleen niet door Nederland gebruikt. 

Als de missie er bijvoorbeeld vanwege geheimhouding om vraagt, zal het lichtere kaliber (.308Win) met een subsonische patroonvariant de voorkeur hebben. Die vliegt beneden de geluidsnelheid en geeft daardoor nauwelijks vluchtgeluid. Daarmee is dus vrijwel geluidloos te schieten.

Ook de mate van schade (terminal ballistics) die een schutter wil veroorzaken of juist vermijden, bepaalt het gekozen kaliber. De zwaardere .338 veroorzaakt meer schade, maar vergroot dus ook het risico op nevenschade. Daarnaast is in de bergen bij zwaardere kalibers het gevaar lawines te veroorzaken groter. Dit vanwege de ‘blast’ uit een mondingsrem.

Specificaties

 • fabrikant : Accuracy International (GBR)
 • kaliber : .308WIN (7.62 x 51), .338 Lapua Magnum (8.6 x 70)
 • in gebruik bij: AX 308 alleen bij speciale eenheden, AX 338 Schutters Lange Afstand/sniper-groepen/ploegen KCT, mariniers, luchtmobiele en pantserinfanteristen
 • demper: beide types hebben een demper
 • richtmiddelen:
  dag: Schmidt&Bender 3-12 x 50 met P4 fine graticule
  nacht: Knights AN/PVS26 LRLP, deze passieve restlichtversterker kan ’s nachts voor de dagkijker worden geplaatst en maakt alleen gebruik van omgevingslicht.
 • magazijncapaciteit: 10 patronen
 • gewicht: 6.8 kilo (leeg magazijn)
 • dracht: afhankelijk van schutter en kijker; recordschot: 2.475 meter
Vergroot afbeelding Een scherpschutter van het KCT oefent 'nachtschieten' in Mali, ondersteund door spotters die zaken als windsnelheid en afstand meten met een laserafstandmeter (2015).
Een scherpschutter van het KCT oefent 'nachtschieten' in Mali met een 'oude' Accuracy. Hij wordt ondersteund door spotters die zaken als windsnelheid en afstand meten met een laser afstandmeter (2015).

Sinds 2018 gebruikt Defensie de nieuwe Accuracy AX. De oude variant wordt geleidelijk uitgefaseerd. Ten opzichte van het vorige model zijn onder meer de voorsteunen verbeterd. Met de nieuwe zijn alle hoeken en hoogtes in te stellen.

Vergroot afbeelding De verstelbare kolf met de zogenoemde buttspike van de Accuracy AX.
De verstelbare kolf met de zogenoemde buttspike van de Accuracy AX.

Ook de kolf is beter te verstellen: lengte, hoogte, de wangsteun in lengte en breedte en de schouderhoek. Ook heeft de kolf een kolfsteun, een zogenoemde buttspike. Hiermee is nog preciezer te richten op grotere afstanden.

De nieuwe rail heeft openingen van het type keymod. Dit bespaart gewicht. De schutter bepaalt zelf waar hij accessoires (lamp, laserafstandmeter, etc.) bevestigt.

Ook met grote handen

Ook de trekker is verbeterd. De trekkerdruk, in 2-fasen op minimaal 1.500 gram (Colt is 3.500 gram), en trekkerweg waren al instelbaar. Nieuw is de verstelbare trekkerpositie. Zo maakt het niet meer uit of iemand bijvoorbeeld grote handen heeft.

Inzet

De 'oude' Accuracy is tijdens de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan veel en met succes ingezet. Hoewel het wapen officieel een maximaal bereik heeft van 1.100 meter, schakelde een Britse scherpschutter er in 2009 taliban mee uit op een afstand van 2.475 meter. De omstandigheden waren destijds in Afghanistan ideaal dankzij onder meer helder zicht en windstil.