Invictus-team geeft hoop en doorzettingsvermogen een gezicht

“Wat jullie overwinnen om hier vandaag te staan, is een voorbeeld en inspiratiebron voor velen.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vanmiddag in Doorn bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.

Vergroot afbeelding Het Nederlandse team voor de Invictus Games 2023.
Het Nederlandse team voor de Invictus Games 2023.

Het 20-koppige team doet in september mee aan de zesde editie van het internationale sportevenement. De Invictus Games zijn voor (oud)-militairen die door of tijdens de dienst fysiek en/of mentaal gewond raakten. Zo’n 500 deelnemers uit 22 landen komen in Düsseldorf uit in 10 takken van sport.

Volgens Eichelsheim inspireert de ploeg niet alleen militairen die een vergelijkbaar offer brachten, maar bijvoorbeeld ook sporters met een blessure. Of mindervaliden. “Eigenlijk de hele Nederlandse bevolking”, aldus de Commandant der Strijdkrachten. “Jullie geven hoop en doorzettingsvermogen een gezicht. Iedereen kan zich aan jullie optrekken en denken: wat zij kunnen, misschien kan ik dat ook wel.”

Vergroot afbeelding De CDS in gesprek met deelnemer Nederlands Invictus Games-team.
De CDS wenste het team veel succes.

Eigen verhaal

Alle 20 sporters hebben hun eigen verhaal. Een plaatsvervangend commandant van een geniegroep in Afghanistan bijvoorbeeld. Hij werkt nu bij Transavia. Of een ziekenautochauffeuse in Bosnië. Na 25 jaar in de burgermaatschappij is ze weer terug bij Defensie als ervaringsdeskundige. En een infanterist van de luchtmobiele brigade, nu begenadigd fotograaf en winnaar van de prestigieuze Zilveren Camera.

Allen kijken ze uit naar de Spelen. Als geen ander weten ze dat ‘de reis ernaartoe’ belangrijker is dan Düsseldorf straks. “Daarbij heeft ieder zijn of haar eigen doel, maar in alle gevallen is het een overwinning op jezelf”, aldus Eichelsheim.”

Unieke viering

Londen, Orlando, Toronto, Sydney, Den Haag en nu Düsseldorf. Elke editie bewijst volgens hem dat samen sporten uitdaagt en verbroedert. “Mede-veteranen die weten wat je voelt, denkt en hebt meegemaakt. Van wie je kunt leren: hoe gaan zij hiermee om? Een veilige omgeving, waar je jezelf kunt zijn. Jullie zijn onderweg, naar een unieke viering van optimisme en inspiratie. Ik wens jullie enorm veel succes.”