Gehandicaptensportprijs voor Nederlands Invictus Games Team

Het Nederlandse Invictus Games Team is zaterdag onderscheiden met de Audrey Hepburn Trofee. Dit is een prijs voor een sporter of organisatie die zich verdienstelijk maakt op het terrein van gehandicaptensport. De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO) heeft de organisatie in handen.

Vergroot afbeelding Teamcaptain Wouter Bakker (links) neemt de trofee en de cheque in ontvangst.
Teamcaptain Wouter Bakker (links) nam de trofee en de cheque in ontvangst.

Het is de eerste keer dat niet een persoon maar een volledig team tot winnaar is uitgeroepen. Bij wijze van uitzondering ontvingen alle leden daarom een medaille. Het team kreeg daarnaast de wisseltrofee en een geldbedrag van  2.500 euro. Dat gaat naar een goed doel.

Volgens de BNMO heeft het team de gehandicaptensport op de kaart weten te zetten bij de afgelopen Invictus Games in Den Haag. “Zij hebben een onderlinge teamspirit en kameraadschap getoond tijdens de games en daarnaast een enorme groei doorgemaakt. Dit zijn allemaal belangrijke waarden die passen bij BNMO”, aldus de jury.

Vergroot afbeelding De leden van het Invictus Games Team kregen een medaille.
De leden van het Invictus Games Team kregen allemaal een medaille.

Blij verrast

Teamcaptain Wouter Bakker mocht de trofee in ontvangst nemen. Hij was blij verrast en sprak van een enorme eer: “Dat wij deze trofee ontvangen als team is geweldig. Onze deelname aan de Invictus Games is ook echt een teamprestatie geweest. De weg er naartoe was hobbelig door het uitstel en de lockdowns maar we bleven samen werken aan onze doelen, gesteund door onze familie en vrienden en de staf.”   

Teammanager Edwin de Wolf: “Dit team heeft laten zien dat het mogelijk is om met elkaar boven jezelf uit te stijgen. Hoe moeilijk het soms ook was, deze groep sporters heeft altijd hoop gehouden en geprobeerd de vervelende omstandigheden om te buigen naar een boodschap van positiviteit. Samen hebben ze er onvergetelijke Games van gemaakt en ze verdienen deze prijs stuk voor stuk. We zijn enorm trots op ze.”

Sinds 1968

De Audrey Hepburn Trofee wordt sinds 1968 in principe jaarlijks uitgereikt door de BNMO. Deze bond is opgericht na de Tweede Wereldoorlog om de belangen van gewonde (ex-)militairen en hun partners en weduwen te behartigen.

Actrice Audrey Hepburn heeft zelf ingestemd met het verbinden van haar naam aan de trofee. Zij had een hechte band met de bond en deed onder meer aan fondsenwerving.

De afgelopen 2 jaar stond de uitreiking van de trofee vanwege COVID-19 even stil. In 2019 kreeg zwemmer Rick Torenstra de prijs. In het verleden zijn onder anderen rolstoeltennisster Esther Vergeer en politici als Margot Vliegenthart en Erica Terpstra ermee onderscheiden.