Invictus Games zorgen voor verbinding

Niet alleen tijdens de Invictus Games, maar ieder land moet ook daarna voor hun veteranen blijven zorgen. Die boodschap klonk vanmorgen helder door tijdens het bezoek van de ministers van Defensie en Commandanten der Strijdkrachten van de deelnemende landen.

Vergroot afbeelding De Britse prins Harry tussen rolstoelbasketballers.
Prins Harry kwam vanmiddag na afloop van de wedstrijd Nederland-Canada (23-10) Oranje complimenteren met het vooral sportieve spel.

De spelen voor fysiek of mentaal gewonde militairen zorgen voor verbinding tussen de vertegenwoordigers van de landen. Maar vooral tussen de deelnemers, hun familie en vrienden.

Er zijn 500 deelnemers uit 20 landen actief op de spelen in Den Haag.

Terugval

Tijdens een gezamenlijk ontbijt op het Invictusterrein in het Zuiderpark bedankte prins Harry Nederland voor de organisatie. Hij zei verheugd te zijn dat de volgende editie in Düsseldorf al volgend jaar plaatsheeft. De prins heeft gezien dat sommige deelnemers een terugval kennen ná de Games en die kunnen in zijn ogen nu in hun flow blijven.

Vergroot afbeelding De Oekraïense onderminister van Veteranenzaken Inna Draganchuk in gesprek met Kasja Ollongren.
De Oekraïense onderminister van Veteranenzaken Inna Draganchuk zei tot Ollongren te hopen dat de Invictus Games na de oorlog in Kiev worden gehouden.

Contrast

Minister van Defensie Kajsa Ollongren sprak in het bijzonder de Oekraïense onderminister van Veteranenzaken, Inna Draganchuk aan. “Ik snap dat er een groot contrast is tussen de uitgelaten sfeer hier en die wreedheden van een oorlog in uw land. We zijn vereerd met uw bezoek en onze waardering gaat uit naar het Oekraïense team dat hier aanwezig is.”

In haar dankwoord richtte minister Draganchuk zich al op de periode na de oorlog. “We hopen dan de Invictus Games in Kiev te houden. Dan kunt u met eigen ogen zien hoe mooi ons land is en dat het waard is om voor te vechten.”