Draaginsigne tijdens Invictus Games

Sander de Bont heeft vanmiddag tijdens de Invictus Games het Draaginsigne Gewonden (DIG) ontvangen. Hij kreeg de decoratie uit handen van Ronald van Dort, een van de deelnemers aan het internationale toernooi voor (oud-) militairen die fysiek en/of mentaal gewond zijn geraakt.

Vergroot afbeelding Ronald van Dort (links) met zijn redder, Sander de Bont.
Ronald van Dort (links) met zijn redder, Sander de Bont.

Huzaar-1 Van Dort raakte levensgevaarlijk gewond bij een aanslag nabij Mirabad in Afghanistan. Combat lifesaver Sander de Bont verleende eerste hulp en redde daarmee het leven van zowel Van Dort als boordschutter Vincent Smit.

Sander heeft door alles wat er is gebeurd PTSS opgelopen, hulp gezocht en gekregen. Vanwege die psychische verwonding is aan Sander al eerder het Draaginsigne Gewonden toegekend, maar het was nog niet uitgereikt.

Erkenning

Het Draaginsigne Gewonden (DIG) is bedoeld voor militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Het DIG is voor deze militairen en veteranen een belangrijke vorm van erkenning; voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht.

Doelen

Een uitreiking als deze past in het karakter van de Invictus Games, waarbij persoonlijke overwinningen hoger in het vaandel staan dan medailles. In de eerste 6 dagen van de spelen in het Haagse Zuiderpark oogstte de Nederlandse ploeg veel van die doelen. Met name in zwembad het Hofbad werd het ene na het andere persoonlijk record geboekt. Benito Versluijs (luchtmacht) verraste iedereen en misschien zichzelf het meest door daarmee ook nog een zilveren medaille te pakken. Oud-landmachters Gert van ’t Oever en Ronald van Dort grepen zowel goud als zilver.

Opmerkelijker was misschien nog wel de prestatie van zwemsters Joyce van den Waardenburg en Krystal van Dinther. Zij moesten het oorverdovende geluid van het publiek én de wedstrijdspanning overwinnen om tot een pr te komen. Dat lukte ook Jan Heun en Suzanne Daalhuizen bij het indoorroeien.

Morgen worden de Invictus Games afgesloten in Den Haag, met nog de finales rolstoelbasketbal en de wielerwedstrijden in het verschiet.