Uitgestelde Invictus Games inspireren met digitaal evenement

Onder normale omstandigheden zouden vandaag de Invictus Games van start zijn gegaan in Nederland. Nu is het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen door corona uitgesteld naar april 2022. Om mensen betrokken en gemotiveerd te houden om te blijven sporten, startte vandaag een digitale sportweek.

Invictus games training, hulphond ligt op voorgrond.
Omdat de Invictus Games dit jaar niet door gaan, wordt er een sportweek georganiseerd.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim gaf daarvoor op Militair Revalidatiecentrum Doorn het startschot. “Het uitstel van de spelen was voor alle betrokkenen een grote teleurstelling. Maar ik bewonder hoe jullie hiermee zijn omgegaan. Door de voortdurende onzekerheid is het moeilijk geweest om vooruit te kijken, om naar dingen uit te kijken. En nog steeds zijn we niet uit deze crisis, maar dat moment komt er wel aan.”

Vanochtend al konden mensen via Zoom aanhaken bij een high intensity workout. Ook startte er een bijzondere 24-uurs challenge. Mensen kunnen zich hierbij aansluiten voor een poging om in slechts 24 uur een virtuele rondreis door Nederland te maken. Lopend, rennend, fietsend, roeiend, zwemmend of hoe dan ook. Vervolgens worden alle afstanden bij elkaar opgeteld. Het doel is om gezamenlijk een volledig ‘rondje Nederland’ te volbrengen, bijna 1.500 kilometer.

Generaal Onno Eichelsheim krijgt na het trainen in een sportzaal een medaille uitgereikt.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim traint mee met het Nederlandse team.

‘Jij bent Invictus’

Wat generaal Eichelsheim betreft, volgt iedereen de Invictus Games op de voet. Natuurlijk omdat het mooi is om atleten te zien uitblinken in hun sport, maar meer nog ter inspiratie. “Omdat jullie, veteranen en gewond geraakte militairen, de wereld laten zien wat doorzettingsvermogen echt betekent! Jullie weten hoe het is om neergeslagen te worden, maar niet verslagen. Jullie hebben allemaal geworsteld, maar uiteindelijk ben je sterker geworden. Door de sport en solidariteit met je teamgenoten en als lid van de Invictus-familie. Je hebt bewezen dat je niet te verslaan bent. Jij bent Invictus.”

Op 16 april 2022 starten de Spelen in Den Haag. Er is dus minder dan een jaar te gaan. Dat betekent dat de deelnemers de komende maanden veel moeten trainen. De Commandant der Strijdkrachten traint vandaag mee met het Nederlandse team. “Dat is een behoorlijke uitdaging. Ik ben een fervent wielrenner en loop af en toe hard, maar ben zeker geen professionele atleet. Voor nu wens ik iedereen een stevige en energieke training. En we zien elkaar volgend jaar op de Invictus Games.”