Zr.Ms. Karel Doorman na 7 maanden onderhoud weer op zee

Na 7 maanden onderhoud is Zr.Ms. Karel Doorman weer op zee te vinden. De bemanning van het Joint Support Ship werkte de afgelopen 2 weken een individueel oefenprogramma af. Dat gebeurde voor de kust van Plymouth en in de Ierse Zee. Daarbij bracht het schip een havenbezoek aan Belfast

Vergroot afbeelding Een Nederlands marineschip op zee.
Zr.Ms. Karel Doorman is na lang onderhoud weer op zee.

Onderweg beoefende de bemanning van het bevoorradingsschip verschillende scenario’s. Zo werd de Karel Doorman verschillende keren ‘aangevallen’ door vijandelijke eenheden. Ook is getraind met NAVO-bondgenoten, die eveneens in de buurt waren.

Bovendien bevond zich nog een ander Nederlands marineschip in het gebied: Zr.Ms. Johan de Witt. Hoewel het amfibische transportschip daar een eigen opwerkprogramma draaide, maakten de 2 Nederlandse schepen dankbaar van elkaars aanwezigheid gebruik. Zij laadden onder meer brandstof. 

Zr.Ms. Karel Doorman werd halverwege 2023 uit de vaart gehaald vanwege technische problemen met de transformatoren van de (diesel)elektrische voortstuwing. Die onderdelen zijn inmiddels vervangen.

Vergroot afbeelding Een marineschip op zee.
Het Noorse schip HNoMS Otto Sverdrup tijdens olieladen op zee met Zr.Ms. Karel Doorman.

Steadfast Defender

Binnenkort neemt Zr.Ms. Karel Doorman samen met onder andere Zr.Ms. Johan de Witt deel aan oefening Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Aan deze oefening nemen zo’n 90.000 militairen deel.

Lees meer over de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman in de vandaag verschenen Defensiekrant.