Hernieuwde focus op onderzeebootbestrijding bij Autumn Archer

Jagen op een onderzeeboot en torpedo’s afwerpen om de dreiging uit te schakelen. Het was een tijd geleden dat de Koninklijke Marine dit scenario had geoefend. Maar tijdens Autumn Archer waren afgelopen week alle ingrediënten aanwezig om elke stap van de onderzeebootbestrijding goed te doorlopen.

Vergroot afbeelding 3 marinefregatten op zee bij ondergaande zon.
De fregatten Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. De Zeven Provinciën en het Belgische M-fregat Louise-Marie.

Fregatten met sonar, check. NH90 maritieme gevechtshelikopter (met sonar), check. Oefentorpedo’s, check. Oefendoelwit, check. Schepen van de Koninklijke Marine en Belgische marine hadden alles aan boord om hun vaardigheden in Anti Submarine Warfare (ASW), de bestrijding van onderzeeboten, te oefenen. Het is belangrijk om deze skills op peil te houden vanwege de toegenomen onveiligheid in de wereld en het feit dat potentiële tegenstanders zoals Rusland beschikken over moderne onderzeeboten.

Vergroot afbeelding Een NH90-helikopter.
Ook de NH90 werd ingezet.

Nieuwe ‘tegenstander’

Tijdens de oefening in het Skaggerak, het gedeelte van de Noordzee tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden, gebruikten de fregatten Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. De Zeven Provinciën hun sonars om doelwitten op te sporen. Zij kregen daarbij ondersteuning van het Belgische M-fregat Louise-Marie.

De oefenvijand was dit keer geen onderzeeboot van de Walrusklasse, maar een nieuwe onderwaterdrone. Deze zogenoemde SEMA is kleiner, vergelijkbaar met een torpedo, maar geeft een signatuur af die een sonar herkent als een onderzeeboot. “Zo zijn we niet afhankelijk van de inzet van een echte onderzeeboot als we ASW willen beoefenen”, zegt luitenant ter zee der 1e klasse Maaike, expert onderzeebootbestrijding bij het Maritime Warfare Centre. “De inzet van een onderzeeboot is qua planning lastiger en ook duur.”

Vergroot afbeelding Een afgevuurde torpedo.
De oefentorpedo's werden na afloop uit het water gehaald.

Oefentorpedo’s

Na een positieve identificatie lanceerden de Nederlandse fregatten en NH90 oefentorpedo’s om het doelwit aan te vallen. Maar dan zonder de SEMA daadwerkelijk te vernietigen. De oefentorpedo’s en drone werden uit het water gehaald zodat experts opgeslagen data kunnen analyseren. “We hebben onze oefendoelen gehaald”, aldus marineofficier Maaike. “We kunnen het nog. Alle eenheden hebben ervaren hoe het is om onze middelen adequaat in te zetten.”

Doorvaren

De 3 fregatten blijven op zee en voegen zich bij vlootverbanden om mee te doen aan grote internationale oefeningen zoals Joint Warrior bij Schotland. Ook daar is ASW een belangrijk thema om kennis en ervaring op te doen en te delen. Medio december keren de schepen terug naar hun thuishavens.