Marine draagt na bewogen jaar commando over van NAVO-vlootverband

Een jaar lang voerde de Koninklijke Marine het commando over de Standing NATO Maritime Group 1. Sinds vandaag heeft Duitsland de leiding over het NAVO-vlootverband. Commandeur Jeanette Morang droeg hiervoor in Den Helder ceremonieel het vaandel over aan haar opvolger Flotillen Admiral Thorsten Marx.

Vergroot afbeelding Commandeur Morang draagt een vaandel over aan haar opvolger.
Commandeur Morang droeg ceremonieel een vaandel over aan haar opvolger.

Nederland droeg een jaar lang met onder meer een vlaggenschip en een NH90-helikopter bij. Vanaf hier werd het commando gevoerd. De eerste maanden door commandeur Ad van de Sande, daarna volgens afspraak door Morang. Zij deden dat vanaf Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Karel Doorman en als laatste Zr.Ms. Tromp. Sinds vandaag is het Duitse fregat FGS Mecklenburg-Vorpommern het nieuwe vlaggenschip.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp en FGS Mecklenburg-Vorpommern in de haven van Den Helder.
Zr.Ms. Tromp (rechts) en FGS Mecklenburg-Vorpommern.

Oorlog in Oekraïne

Het was voor de marine op zijn zachtst gezegd een bijzonder jaar om de flitsmacht te mogen leiden. Nog geen 2 maanden nadat Van de Sande begin vorig jaar het commando overnam van zijn Canadese voorganger, brak de oorlog in Oekraïne uit. De gereedheid van alle vlootverbanden van de NAVO ging daarmee omhoog.

De schepen bleven bijvoorbeeld dichter bij huis. Zo werd veel geoefend in de Noordzee en de Oostzee. “Belangrijk aan ons werk is het afschrikken van alle potentiele tegenstanders en heel concreet die landen geruststellen die zich zorgen maken over de opstelling van Rusland”, zei Morang hier onlangs over in Alle Hens.

Vooral landen als Polen en de Baltische Staten hechten waarde aan de aanwezigheid van het vlootverband. “Wij oefenen samen met hen, bezoeken havens en stralen uit dat we hen verdedigen als dat nodig is. We zitten in hetzelfde zeegebied als de Russische marine, dus je komt elkaar geregeld tegen.” Het vermijden van misverstanden met de Russen was daarom van groot belang.

Boodschap uitgedragen

Morang liet vandaag bij de overdracht weten trots te zijn op alles wat is bereikt. “We hebben de NAVO-boodschap in heel Europa uitgedragen, van Lissabon in het zuiden, tot Bergen in het noorden en Helsinki in het oosten. Ieder schip en elk bemanningslid heeft getoond alles te willen doen om hieraan bij te dragen. We hebben als NAVO getoond dat wij ons kunnen verdedigen, als dat nodig is in dit soort onzekere tijden.”

Naast havenbezoeken en operaties, waren de schepen betrokken bij tal van oefeningen. Denk aan de grote amfibische oefening Cold Response in Noorwegen en REPMUS, waarbij onder meer met drones werd geëxperimenteerd. Maar tijdens het vlootverband zijn ook de banden met Finland en Zweden aangehaald, 2 kandidaat-leden voor de NAVO. Met de landen is actief samengewerkt in een aantal oefeningen.

De Nederlandse bijdrage stopt na de commando-overdracht uiteraard niet. Ook het komende jaar levert de marine op meerdere manieren bijdrages aan de NAVO.