Mijnenjager Vlaardingen weer thuis na NAVO-inzet in de Middellandse Zee

Zr.Ms. Vlaardingen is na 3,5 maand weer thuis. Het marineschip maakte ruim 3,5 maand onderdeel uit van het vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dat richt zich op mijnenbestrijding in en rondom de Middellandse Zee. Vanochtend om 10:00 uur is de  Vlaardingen de haven van Den Helder binnengevaren.

Zr.Ms. Vlaardingen heeft 3,5 maand reguliere NAVO-inzet verzorgd in het Middellandse Zeegebied. Daar deed de mijnenjager ook mee aan oefeningen van het vlootverband en internationale oefeningen.

Permanent beschikbaar

SNMCMG2 is onderdeel van de NAVO-reactiemacht. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep doen op het vlootverband. Het eskader is hier permanent voor beschikbaar. Inzet van SNMCMG2 is er zowel in vredestijd als in periodes van crisis en conflict, zoals momenteel in Oekraïne.

Solidariteit

Het vlootverband bestaat meestal uit meerdere mijnenjagers en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden. De schepen nemen deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen en maritieme veiligheidspatrouilles. Met deelname aan het vlootverband worden niet alleen diplomatieke banden aangehaald, maar tonen de landen ook solidariteit naar elkaar.

SNMCMG1

Eerder dit jaar keerde Zr.Ms. Schiedam terug na vergelijkbare NAVO-inzet, maar dan met de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dat vlootverband opereert in de noordelijke wateren, zoals de Noordzee en Oostzee. Op dit moment maakt de mijnenjager Zr.Ms. Makkum onderdeel uit van dit NAVO-vlootverband.