Boordradio voor kleine satellieten wint Defensie Innovatie Competitie

Het project voor een prototype van een boordradio voor kleine satellieten is gisteren gekozen tot winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2022. Het winnende bedrijf Isispace krijgt € 200.000 om het idee verder uit te werken. Dat gebeurt samen met Defensie.

Vergroot afbeelding Een prijswinnaar met cheque.
Isispace krijgt € 200.000 om het idee verder uit te werken.

Het project van Isispace is nuttig voor de toekomstige satellietbehoeftes van de krijgsmacht. Het bedrijf maakt een of meerdere hard- en softwareprototypes, waarmee getest kan worden. Volgens de jury is het voorstel al op korte termijn belangrijk en in te voeren. De boordradio zou bijvoorbeeld al mee kunnen op de volgende generatie satellieten. Dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Defensie wil met een aantal van de overige 4 finalisten in gesprek blijven. Deze voorstellen werden ook als zeer innovatief gezien, maar sloten minder goed aan op de wensen van Defensie. Mogelijk sluiten deze plannen aan bij een eventueel nationaal technologieproject.

Into Space!

Het thema van dit jaar was ‘Into Space!’ Bedrijven konden een concept presenteren over hoe omvangrijke data uit de ruimte tot inlichtingen zijn te verwerken. Of op welke manier Defensie relevante data snel en betrouwbaar bij militairen in een uitzendgebied krijgt. En wat voor ruimtesensoren zijn bijvoorbeeld nodig om militaire dreigingen waar te nemen?

Defensie Ruimte Agenda

Succesvol optreden hangt meer en meer af van data en informatie. Ruimtetechnologie is dan ook een onmisbare schakel voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Vorige week stuurde de staatssecretaris de zogeheten Defensie Ruimte Agenda naar de Tweede Kamer. Daarin staat hoe Defensie zich de komende jaren op dit gebied wil ontwikkelen.