Defensie Innovatie Competitie (DIC 2019)

Rijdende robots en drones kunnen militairen helpen om beter op te treden. Hoe kan de krijgsmacht gebruik maken van robotica-ontwikkelingen? Over dit onderwerp ging de Defensie Innovatie Competitie 2019.

Winnaar DIC2019

Uit de finalisten koos de jury Tective Robotics als winnaar. De firma bedacht de SkyHive, een systeem waarmee 3 tot 10 kleine drones gelanceerd worden vanuit een lanceermodule, en daar ook weer in terugkomen. De module kan op de rug van een militair of op een voertuig worden vervoerd.

Smart Robotics

Binnen het thema Smart Robotics zocht Defensie oplossingen voor:

  • Red force tracking (lokaliseren, identificeren en volgen van een tegenstander).
  • Misleiding (uitlokking, misleiding en verrassing dwingt de tegenstander zijn capaciteiten te verspreiden en af te leiden van zijn missie).

Het gebruik van Smart Robotics moet de inzet en werkdruk voor de militairen verlagen en hun situational awareness en informatiepositie verbeteren.

Animatie Smart Robotics

Over de DIC

Met deze landelijke innovatiewedstrijd daagt Defensie start-ups en het midden- en kleinbedrijf uit om met nieuwe ideeën te komen voor het beter en veiliger optreden van militairen. De innovatiecompetitie is een manier om oplossingen te zoeken voor Defensievraagstukken.

€200.000

De sluitingsdatum voor inzendingen was 6 december. De jury koos vervolgens 5 finalisten. De winnaar van de DIC ontvangt €200.000 voor een ontwikkelopdracht.