Defensie Innovatie Competitie (DIC 2018)

Welke innovatie in het ondergrondse domein levert binnen 5 jaar een bijdrage aan het militair optreden? Daarover ging de Defensie Innovatie Competitie 2018 met als thema ‘het ondergrondse’.

Het ondergrondse domein

De krijgsmacht is actief in 5 domeinen: land, lucht, zee (boven en onderwater) cyber en de ruimte. Bij land wordt gedacht aan optreden op het maaiveld, maar 'het ondergrondse' kan daarbij ook van belang zijn, zelfs voor de hele krijgsmacht.

Winnaar

Nadat de 5 finalisten hun project hadden gepresenteerd riep de jury op 22 november Delft Dynamics uit tot winnaar. Het bedrijf krijgt een ontwikkelopdracht van € 200.000.

Delft Dynamics bedacht een zogenoemde U-drone. Dat is een compact kabeldrone, voorzien van sensoren voor het verzamelen van inlichtingen onder de grond. Ook kan de drone iets droppen of bijvoorbeeld bewegingsmelders of microfoons plaatsen.

Andere kanshebbers

Delft Dynamics moest het opnemen tegen:

  • Embedded Acoustics: stakes, paaltjes in de grond om data te verzamelen, gebaseerd op registratie van trillingen en deep learning techniek.
  • MapXact: een grondradar met automatische detectie-software voor het opsporen van tunnels en objecten in de ondergrond.
  • MarkLogic: een VR-bril met intel informatie in een connected- en een disconnected-omgeving onder de grond.
  • Pevra: ondergrondse navigatie en communicatie-infrastructuur op basis van genetwerkte RFID's onder de grond.

Landelijke innovatiewedstrijd

Met de landelijke innovatiewedstrijd daagt Defensie start-ups en het midden- en kleinbedrijf uit om met nieuwe ideeën te komen. Het is een manier om oplossingen te zoeken voor Defensievraagstukken.

Winnaar DIC2017

Het DIC-thema van 2017 was 'cyberslagkracht'. Pandora Intelligence won de competitie met een geautomatiseerd scenariomodel voor data.