Defensie Innovatie Competitie (DIC)

Slimme technologie kan onderhoud van bijvoorbeeld voertuigen en vaartuigen efficiënter en effectiever maken. Met de Defensie Innovatie Competitie wil Defensie de creativiteit en mogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf en start-ups benutten om de krijgsmacht te blijven vernieuwen.

Vorig jaar daagde Defensie het bedrijfsleven uit om met nieuwe ideeën te komen voor zogenoemde advanced maintenance. Door de COVID-maatregelen schoof de finale van DIC2021 noodgedwongen door naar 2022. En in maart is de winnaar bekend gemaakt.

Winnaar DIC2021

De winnaar van DIC2021 is het 3D-printplatform van Senovi. Het 3D-printplatform zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het onderhoud en de inzetbaarheid van systemen als voertuigen, marineschepen of helikopters. Het verbindt leveranciers en gebruikers van printbare databestanden. Die kunnen vervolgens ter plekke worden geprint op een zogenoemd multi-materiaal 3D-printsysteem.

Het platform krijgt een bedrag van € 200.000. Dat geld moet gebruikt worden om het prototype verder te ontwikkelen.

DIC2022

Dit jaar wordt het aanpoten voor de organisatie van de Defensie Innovatie Competitie. De organisatie was niet alleen druk met de uitgestelde finale van DIC2021, maar is ook al bezig met de editie DIC2022. Want welk thema wordt het? Daar brainstormt de DIC-organisatie momenteel over. In april opent de inschrijving en dan wordt ook het thema bekend.

De Defensie Innovatie Competitie wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd. Benieuwd naar de winnaars van voorgaande edities? Lees het artikel in de Defensiekrant.