3D-printplatform wint innovatiecompetitie

Het 3D-printplatform van Senovi heeft gisteren de jaarlijkse Defensie Innovatie Competitie gewonnen. Het platform zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het onderhoud en de inzetbaarheid van systemen als voertuigen, marineschepen of helikopters. Het verbindt leveranciers en gebruikers van printbare databestanden. Die kunnen vervolgens ter plekke worden geprint op een zogenoemd multi-materiaal 3D-printsysteem.

Het thema van de competitie was dit jaar geavanceerd onderhoud. Gezocht werd naar proces- of productinnovaties die bijdragen aan efficiënter en effectiever beheer en onderhoud. Het gaat daarbij naast de genoemde systemen, zoals voertuigen en marineschepen, ook om de daarin gebruikte installaties (motoren, pompen, elektronica) en andere middelen (wapens, communicatieapparatuur).

Het winnende 3D-printplatform vergroot de operationele gereedheid. Het zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van reparatie- en/of reservedelen niet meer afhankelijk is van levertijden, transport en productie bij leveranciers. De Defensie-onderdelen beschikken  direct over de ‘blauwdrukken’ van de te printen onderdelen.

Sneller inzetbaar

Neem een afgebroken beschermingskap van een draaiend deel. Het betreffende systeem mag dan vanwege de veiligheid niet meer worden gebruikt. Het bestand is echter direct digitaal beschikbaar waardoor de beschermingskap kan worden gereproduceerd in metaal, composiet of kunststof. Het systeem is hierdoor veel sneller weer inzetbaar.

De 3D printbare databestanden kunnen in een speciale container aan boord van een schip, vliegtuig of vrachtwagen worden gefabriceerd. Aan het winnen van de competitie is een geldbedrag van € 200.000 verbonden. Dit is bedoeld voor verdere ontwikkeling van het prototype.

Finalisten

Er waren naast de winnaar nog 3 finalisten. Raimond was er hier één van. Dit staat voor: Risicogestuurde Artificieel Intelligente Monteur voor Onderhoud aan Nederlandse Defensieonderdelen. Het is een zelflerend beslissingsondersteunend systeem dat alle beschikbare informatie aan elkaar koppelt voor efficiënt onderhoud. Het kijkt hiervoor bijvoorbeeld naar de omgevingscondities en de technische staat van een voertuig.

Slimme slangen

‘Slimme slangen’ was een andere finalist. Defensie gebruikt veel slangen voor hydraulische apparatuur, pompen, generatoren en wapensystemen. Die worden voorzien van een chip die onder meer de slijtage aangeeft.

De 4e finalist was het ITBM-systeem (intelligent technology based maintenance). Een schaalbaar softwareplatform voor integratie en standaardisatie van alle onderhoudsaspecten.