Defensielocaties decor voor Vuelta in Nederland

De wielrenners in La Vuelta a España doen vandaag en morgen in Nederland verschillende Defensielocaties aan. De renners rijden bijvoorbeeld over de landingsbaan van voormalig Vliegbasis Soesterberg en starten morgen de 3e etappe op het terrein van het Kasteel van Breda.

Vergroot afbeelding Team Jumbo-Visma komt in Utrecht over de finish, tijdens de ploegentijdrit op de 1e dag van de Ronde van Spanje.
Beeld: ©ANP Vincent Jannink
Team Jumbo-Visma komt in Utrecht over de finish, tijdens de ploegentijdrit op de 1e dag van de Ronde van Spanje.

De 77e editie van de Spaanse wielerronde begon gisteren met een ploegentijdrit door Utrecht. Vandaag staat de 2e etappe van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht op het programma. Voormalig Vliegbasis Soesterberg is tijdens deze rit een van de blikvangers. Hier kunnen de sprinters punten verzamelen voor de groene trui.

Hierna rijdt het peloton door Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Hier zitten onder meer onderdelen van de Koninklijke Marechaussee, de Defensie Materieel Organisatie en het Defensie Ondersteuningscommando. De finish is op het Utrechtse Science Park, waar naar verwachting een massasprint bepaalt wie de rit wint.

Vergroot afbeelding Truien aan een kasteelmuur.
Aan een muur van het Spanjaardsgat hangen rode truien.

Kasteel van Breda

Ook bij de 3e etappe van de Vuelta is Defensie betrokken. Het Kasteel van Breda is decor van de start. Hier zetelt de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) met onder meer de Koninklijke Militaire Academie. Jaarlijks ronden daar zo’n 700 cadetten en cursisten hun opleiding tot officier af. De NLDA ontwikkelt officieren voor de Nederlandse krijgsmacht zodat zij gereed zijn voor het conflict van vandaag en morgen.

De voorbereidingen om het vertrek daar zo soepel mogelijk te maken, zijn volgens luitenant-kolonel Martin den Boer al in april begonnen. Hij is namens Defensie gastheer. “Dan moet je denken aan coördinatie met de gemeenten, de organisatie en toeleveranciers. Maar vandaag kunnen we de boel pas echt opbouwen. We leggen bijvoorbeeld stroomvoorzieningen en internet aan, maar zetten ook toiletwagens neer.”

De bedoeling is dat alles vanavond klaar is, zodat morgenochtend de laatste puntjes op de i kunnen worden gezet. “Alles moet om 10.00 uur klaar zijn, want dan zetten de renners hun handtekening op het glazen bord op het Kasteelplein. Rond 12.10 uur is dan het vertrek en dan zit onze rol er zo goed als op. Dan wordt alles weer afgebroken, want dinsdag gaat de Vuelta in Spanje weer verder.”

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade ondersteunen ter plekke ook met beveiliging en bewaking. “Showing the flag is natuurlijk ook belangrijk”, aldus Den Boer.

Vergroot afbeelding Gebreide shirt op sportveld KMA.
Gebreide rode trui op sportveld KMA. Duidelijk zichtbaar vanuit de lucht.

Door de Grote Kerk

Voor de renners staat aan het begin van de etappe nog het een en ander op het programma. Zij rijden na de start stapvoets richting de Grote Kerk van Breda. Daar stappen zij af om een kaarsje te branden of een kruisje te slaan. Zij zetten vervolgens koers richten plaatsen als Chaam, Oosterhout en Bergen op Zoom. De finish is weer in Breda, voor het Chassé Theater.

Tijdens de etappe is vanuit de lucht onder meer een grote gebreide rode trui te zien. Deze ligt op het sportveld van de Koninklijke Militaire Academie. Dit is uiteraard een verwijzing naar de leider in het algemeen klassement, die altijd in een rode trui rijdt. Het kunstwerk is een ode aan de verbondenheid in strijd. Niet alleen in het wielerpeloton, maar ook daarbuiten. Ook aan een muur van het Spanjaardsgat hangen truien. Deze zijn gemaakt door kunstenaar Maurice Spapens in samenwerking met de lokale bevolking.