Gesneuvelde Tsjechische vliegers WOII herbegraven

5 Tsjechoslowaakse militairen vonden in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood bij Nieuwe Niedorp. Precies 81 jaar nadat het toestel waarin zij zaten werd neergeschoten, zijn zij herbegraven. Dat gebeurde vandaag op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.

De Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjechoslowaaks) Squadron Royal Air Force werd vorig jaar juni geborgen. Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog in een weiland bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp. De Vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verwijderde de wrakdelen, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst zorgde voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht ontfermde zich over de stoffelijke resten. Dat heeft geleid tot de identificatie van de 5 gesneuvelde vliegers. 80 jaar lang stonden zij als vermist te boek. Jan Hejna, Vilem Konštatský, Alois Rozum, Leonard Smrček en Karel Valach hebben nu hun laatste rustplaats gevonden in Bergen op Zoom.

Het vliegtuig van de Tsjechoslowaken was een van de 70 bommenwerpers die die nacht een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer. Slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt.

Bezoek Slowaakse minister

De herbegrafenis vond plaats in het bijzijn van nabestaanden en een aantal autoriteiten, onder wie de Tsjechische minister van Defensie Jana Černochová  en zijn Slowaakse ambtgenoot Jaroslav Naď. Laatstgenoemde reisde vervolgens naar Den Haag voor een ontmoeting met Kajsa Ollongren. Beide ministers spraken met name over de situatie in Oekraïne en de Nederlandse Patriot-eenheid die gestationeerd is in Slowakije. Nad’ zei over dit laatste: “Zo’n sterk teken van solidariteit maakt duidelijk dat het concept van collectieve verdediging geen holle frase is, maar de kern van het NAVO-bondgenootschap."