Landmacht geeft duidelijkheid over lot vermiste vliegtuigbemanning

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is erin geslaagd duidelijkheid te geven over het lot van een Tsjechische vliegtuigbemanning. 5 leden verdwenen nadat de Vickers Wellington T2990 waarin ze zaten in juni 1941 door een Duitse nachtjager was beschoten. Slechts 1 bemanningslid wist het toestel te verlaten voor dit zich bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp in de grond boorde.

Op 25 mei vorig jaar begon de tot 17 juni durende berging van het vliegtuigwrak. Ook stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen werden geborgen. In het laboratorium in Soesterberg vonden identificatiespecialisten van de BIDKL vervolgens bewijs dat de 5 nog in het toestel zaten. Daardoor staan de bemanningsleden niet meer te boek als vermist.

Vergroot afbeelding Wrakstukken van de neergeschoten Vickers Wellington.
Wrakstukken van de neergeschoten Vickers Wellington.

Eervol afscheid

De 5 Tsjechische bemanningsleden krijgen alsnog een eervol afscheid. Dat is later dit jaar op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. In het bijzijn van hun nabestaanden krijgt de Tsjechische crew er een laatste rustplaats.

De berging maakte deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. Dat heeft tot doel vermiste vliegtuigbemanningen uit de Tweede Wereldoorlog te bergen en een genaamd graf te geven op een militair ereveld.

De T2990 was één van de 41 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 Bremen bombardeerden. Op de terugweg werd het toestel van de Royal Air Force onderschept en neergeschoten.