Persoonsarchief

Defensie heeft dossiers van militairen en burgers die niet meer in actieve dienst zijn. Dit betreft een groot deel van de bevolking van Nederland over de afgelopen 100 jaar. Wilt u uw eigen gegevens inzien, of die van een ander? Dat kan. Er gelden wel regels voor.

Waarvoor kunt u het personeelsdossier raadplegen?

De personeelsdossiers kunt u nodig hebben voor informatie over uw rechtspositie of uw pensioen. Uw dossier geeft informatie over uw hele diensttijd bij Defensie, of uw buitenlandplaatsing in dienst bij Defensie.

Opvragen gegevens

Wilt u informatie uit uw eigen persoonsdossier opvragen? Of persoonsgegevens opvragen namens een ander? Onder bepaalde omstandigheden kan dat. Meer hierover leest u op de pagina privacyrecht.

Persoonsgegevens van meer dan 100 jaar oud

Is de geboortedatum van de overleden persoon meer dan 100 jaar geleden? Dan heeft Defensie geen persoonsgegevens meer van deze persoon, die worden 100 jaar na de geboortedatum vernietigd. 

Maar er zijn uitzonderingen. Sommige personeelsdossiers worden overgedragen aan het Nationaal Archief, namelijk: 

  • Personeelsdossiers van burgers met schaal 16 of hoger;
  • Personeelsdossiers van militairen met een rang van brigadegeneraal of hoger;
  • Personeelsdossiers van dragers van de Militaire Willems-Orde;
  • Staten van dienst van militair personeel. 

6 maanden voor overdracht aan het Nationaal Archief zijn alle personeelsdossiers uit het geboortejaar van 100 jaar geleden tijdelijk ontoegankelijk. Bijvoorbeeld: in 2024 geldt dit voor de personeelsdossiers van personen uit het geboortejaar 1923.