Noord-Europese conferentie van de Chiefs of Defence

Impressie van de Noord-Europese conferentie van de Chiefs of Defence (CHODs) op 9 november 2023.

Supreme Allied Commander Europe generaal Christopher Cavoli:

Wij zijn hier bij elkaar om te spreken over de Europese veiligheid. Want, geen enkel land kan de hedendaagse uitdagingen alleen aan. Dit zijn historische tijden voor de Europese Atlantische veiligheid. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al langer dan 600 dagen. Ieder land dat hier aanwezig is steunt Oekraïne in haar gevecht voor soevereiniteit. Het beschikbaar stellen van F-16's voor Oekraïne is daar een goed voorbeeld van.

Dit is een samenwerking tussen Nederland, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als aanvulling op de steun voor Oekraïne is onze samenwerking ook belangrijk ter vergroting van de operationele capaciteiten in de Baltische en de arctische regio's. Door samen te oefenen, zoals tijdens oefening Baltops, laten we onze gezamenlijke operationele kracht zien. Hiermee laten we onze interoperabiliteit, gezamenlijke slagkracht en onze toewijding aan afschrikking zien.

Onze veiligheidspositie in Noord-Europa zal toenemen met de toetreding van Finland en spoedig Zweden tot de NAVO. Zowel Finland als Zweden beschikken over een professionele krijgsmacht, delen onze waarden en voorzien in diepgaande kennis van de Baltische en arctische regio's. Onze samenwerking is het grootste voordeel dat we hebben ten opzichte van onze tegenstanders. Door dit voordeel te benutten zijn we in staat ons gezamenlijk te verdedigen en onze tegenstanders af te schrikken. Op deze manier bereiken we collectieve verdediging, afschrikking en behouden we de vrede in de Euro-Atlantische regio. 

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim:
Niet alleen leiderschap, maar ook het team dat hier vandaag aanwezig is is van belang. Want alleen door onze samenwerking zijn we in staat de hedendaagse uitdagingen het hoofd te bieden en het gezamenlijke doel van Europese veiligheid te bereiken. Ik ben erg trots dat wij als Nederland deze conferentie mochten organiseren. Want dat is de enige manier waarop wij onze potentiële tegenstanders kunnen afschrikken.