Noord-Europese defensieconferentie benadrukt belang van duurzame relaties (video)

“De militairen zijn hier bijeen om de Europese veiligheid te bespreken. Geen enkel land kan de uitdagingen van vandaag alleen het hoofd bieden. Door hier vandaag te zijn, herbevestigen we onze wederzijdse betrokkenheid, onze steun en ons vertrouwen in elkaar.” 

Vergroot afbeelding Christopher Cavoli en generaal Onno Eichelsheim.
Christopher Cavoli en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim traden op als gastheren van de conferentie.

Dit zijn de woorden van de Amerikaanse Supreme Allied Commander Europe generaal Christopher Cavoli. Hij zei dat vandaag op de Kromhout Kazerne in Utrecht tijdens de laatste dag van de 2-daagse Noord-Europese conferentie van de Chiefs of Defence (CHODs).

Volgens de generaal zijn het historische tijden voor de Euro-Atlantische veiligheid. “De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is al meer dan 600 dagen aan de gang. Elke natie hier heeft zich ingezet om Oekraïne te steunen in zijn strijd voor zijn soevereiniteit."

F-16's

Cavoli benadrukte de inspanning om F-16’s voor Oekraïne beschikbaar te stellen. “Dit initiatief wordt uiteraard mede geleid door Nederland en Denemarken, samen met landen als Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Deze multinationale inspanning biedt de Oekraïense strijdkrachten een belangrijk vermogen door hen vliegtuigen en training te geven en Oekraïne te helpen met het opereren met de F-16. Dit demonstreert de kracht van ons partnerschap en een concrete investering in onze gedeelde waarden.” Nederland heeft inmiddels de eerste 5 F-16’s naar Roemenië gestuurd.

Vergroot afbeelding Deelnemers aan de conferentie.
De deelnemers aan de conferentie bespraken onder meer de flexibele inzet van militaire middelen en de veiligheid in het Oostzeegebied.

Strategisch partnerschap

Wat Cavoli betreft is het belangrijk om de kracht van de strategische partnerschappen te benutten. “Zo kunnen we ons collectief verdedigen. De inspanningen om de Oekraïense strijdkrachten te ondersteunen zijn niet mogelijk zonder onze relaties die we jaar na jaar blijven versterken.”

De deelnemers aan de conferentie bespraken onder meer de flexibele inzet van militaire middelen en de veiligheid in het Oostzeegebied. Ook de uitdagingen in het Noordpoolgebied, zoals klimaatverandering, kwamen aan bod.

Europese veiligheid

Cavoli en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim traden op als gastheren van de conferentie. Eichelsheim beaamde: “Alleen door internationaal samen te werken kunnen we het hoofd bieden aan de dreigingen en het gemeenschappelijke doel van de Europese veiligheid bereiken.”

Aan de conferentie namen bijna 30 militaire leiders deel. Zij kwamen uit Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en IJsland. Daarnaast was de leiding van de Amerikaanse Nationale Garde uit Illinois, Maryland, Minnesota en Pennsylvania aanwezig.

Video: een impressie van de conferentie

Supreme Allied Commander Europe generaal Christopher Cavoli:

Wij zijn hier bij elkaar om te spreken over de Europese veiligheid. Want, geen enkel land kan de hedendaagse uitdagingen alleen aan. Dit zijn historische tijden voor de Europese Atlantische veiligheid. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al langer dan 600 dagen. Ieder land dat hier aanwezig is steunt Oekraïne in haar gevecht voor soevereiniteit. Het beschikbaar stellen van F-16's voor Oekraïne is daar een goed voorbeeld van.

Dit is een samenwerking tussen Nederland, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als aanvulling op de steun voor Oekraïne is onze samenwerking ook belangrijk ter vergroting van de operationele capaciteiten in de Baltische en de arctische regio's. Door samen te oefenen, zoals tijdens oefening Baltops, laten we onze gezamenlijke operationele kracht zien. Hiermee laten we onze interoperabiliteit, gezamenlijke slagkracht en onze toewijding aan afschrikking zien.

Onze veiligheidspositie in Noord-Europa zal toenemen met de toetreding van Finland en spoedig Zweden tot de NAVO. Zowel Finland als Zweden beschikken over een professionele krijgsmacht, delen onze waarden en voorzien in diepgaande kennis van de Baltische en arctische regio's. Onze samenwerking is het grootste voordeel dat we hebben ten opzichte van onze tegenstanders. Door dit voordeel te benutten zijn we in staat ons gezamenlijk te verdedigen en onze tegenstanders af te schrikken. Op deze manier bereiken we collectieve verdediging, afschrikking en behouden we de vrede in de Euro-Atlantische regio. 

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim:
Niet alleen leiderschap, maar ook het team dat hier vandaag aanwezig is is van belang. Want alleen door onze samenwerking zijn we in staat de hedendaagse uitdagingen het hoofd te bieden en het gezamenlijke doel van Europese veiligheid te bereiken. Ik ben erg trots dat wij als Nederland deze conferentie mochten organiseren. Want dat is de enige manier waarop wij onze potentiële tegenstanders kunnen afschrikken.