Patrouilleschepen

Korte video over de patrouilleschepen van de Holland-klasse. Het zijn flexibel inzetbare vaartuigen, toegerust op de bewaking van kustwateren. Naast antiterrorisme- en antipiraterijoperaties, worden deze zogenoemde ocean-going patrol vessels (OPV) ook ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties.

De ocean-going patrol vessels van de Koninklijke Marine, de aangewezen keuze voor maritieme veiligheidsoperaties en assistentie. De 4 patrouilleschepen van de Holland-klasse zijn speciaal ontwikkeld voor taken op een lager geweldsniveau, zoals het bestrijden van drugssmokkel, piraterij en terrorisme, het verlenen van militaire noodhulp na rampen en het uitvoeren van kustwachttaken en reddingsoperaties op zee.

Deze OPV's zijn technologisch hoogwaardige schepen. Door het gebruik van nieuwe technologieën en meer automatisering kunnen de schepen varen met een relatief kleine bemanning. En met hoogwaardige radar en sensoren kunnen de schepen tot op grote afstand varende of vliegende eenheden detecteren. Indien nodig kunnen de 2 snelle FRISC-onderscheppingsboten en de maritieme NH90-helikopter direct in actie komen. Voor onderscheppingen van smokkelaars, piraten en terroristen of voor reddingsoperaties en assistentie op zee.

De patrouilleschepen van de Holland-klasse beschikken over diverse wapens voor zelfverdediging. En kunnen land-, zee- en luchtdoelen onder vuur nemen. De schepen beschikken over de capaciteit om extra drinkwater te maken, containers te vervoeren en geïmproviseerde slaapvertrekken aan te bieden. Zodat de schepen inzetbaar zijn voor hulp en evacuatieoperaties.

Door de veelzijdige patrouilleschepen kan de marine flexibel optreden, waar en wanneer nodig.