Boardingteam Hr.Ms. Tromp ontzet bemanning gekaapt schip

Het ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven van de bevrijdingsactie door Hr.Ms. Tromp van een Duits koopvaardijschip op Tweede Paasdag 2010. Op de video is te zien hoe het boardingteam, bestaande uit de Unit Interventie van het Korps Mariniers, door een Lynx-helikopter aan boord van het schip Taipan wordt gezet. De beelden zijn vastgelegd met de helmcamera van een van de leden van het boardingteam.

Beeldtekst:
Somalië 5 april 2010: het Duitse koopvaardijschip Taipan wordt van piraten bevrijd door Hr.Ms. Tromp. De teamcommandant geeft uitleg bij de beelden die tijdens de actie met een helmcamera zijn gemaakt.

---

Wij kregen met ons team de opdracht om motor vessel Taipan te ontzetten van de piraten. Er zaten 10 piraten aan boord, die hadden het schip gekaapt. En er zaten 15 bemanningsleden aan boord, die veilig in de saferoom beneden in het schip zaten.

De sensor operator gooit nu de fast rope line uit de helikopter. Hij zal zometeen ook de personen die langs de fast rope line naar beneden glijden begeleiden. Ikzelf ben op dit moment aan het vuren met de Mag, om dekkingsvuur te geven, zodat de piraten aan boord van de Taipan niet op het dek staan. Zodat die niet de kans krijgen op ons te gaan vuren. Rechts ziet u de Hr.Ms. Tromp.

Vanaf dit moment wordt er, ook vanaf de containers, van het dak van de containers, dekkingsvuur gegeven. Voor de personen die alsnog naar beneden moeten glijden. U ziet ook dat de containers die hier opgestapeld staan voor ons voor best wel wat zichtdekking zorgen. Dus zodra er bijvoorbeeld een houder gewisseld moet worden kunnen ze opzij stappen, kunnen ze onder dekking hun houder wisselen. En daarna kunnen ze weer terug het vuren overnemen op de brug. En van daaruit zijn we naar achter gegaan, naar het achterschip. En zijn we naar de brug gegaan om de Taipan te bevrijden.

Daar aangekomen hebben we eerst 6 piraten aangehouden. Die zaten op het benedendek. Die hebben we uit het raam laten komen. Het raam was kapot, daar zagen we personen bewegen. Die zijn aangesproken en we hebben daar 6 piraten naar buiten laten komen en die hebben we alle 6 geboeid. En die hebben we veiliggesteld.

Op een gegeven moment, op het achterdek werden stemmen gehoord door een van mijn teammembers. En op een gegeven moment zijn ze daarop gaan reageren, die hebben ze aangesproken. En daar vanaf het achterdek kwamen nog 2 keer piraten de hoek om zetten. Die waren ook ongewapend en die hebben we ook weer aanvat en geboeid. En uiteindelijk hadden we op die bewuste verdieping 8 piraten.

Op dit moment wordt 1 van die piraten gesommeerd om naar beneden te komen. En onder het oog van 1 van de teammembers loopt hij naar beneden, met z'n handen omhoog. Zodra hij beneden is wordt hij aanvat en zullen ze hem gaan boeien. Uiteindelijk hadden we toen 10 piraten.

Met 3 man zijn we naar boven gegaan, naar de brug. De brug, die we nog moesten zuiveren omdat dat ons zwaartepunt is. Toen die clear was zijn we naar beneden gegaan. De accommodatie van de bemanning van het schip hebben we allemaal doorzocht, om te kijken of daar verder nog piraten waren.

Wat ze in de accommodaties hebben gedaan is alles overhoop gehaald. Er lagen overal laptops op de grond. Er waren deuren ingetrapt. Er waren deuren, daar was dwars doorheen geschoten. Dat waren deuren die ze niet open kregen. Ze hebben in die 4 uur tijd behoorlijke ravage aangericht, in het hele schip. Ze waren wel degelijk bewapend. Ze hebben ter plekke alles neergegooid. En dat varieerde van RPG's en RPG-7's en AK-47's tot pistolen.

De Duitse kapitein besloot de deuren open te maken en die kwam naar buiten met zijn hele club. En die waren natuurlijk hartstikke opgelucht. We hebben ze verzameld aan de bakboordzijde van het achterschip. Daar hebben we ze verteld wat er aan de hand was. Hoe we aan boord zijn gekomen. We hebben een applausje in ontvangst genomen. Ja, die waren ontzettend blij om ons te zien.