Generaal Eichelsheim in Loenen: “We leren van herdenken”
“Een dag rijden hiervandaan vechten mannen en vrouwen in een grootschalige oorlog. Er sneuvelen grote aantallen mensen aan beide kanten. Onze vrijheid is niet meer vanzelfsprekend. Daarom moeten we blijven herdenken.” Zo begon Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag zijn toespraak op het Nationaal Ereveld Loenen.
Want volgens hem leren we nog steeds van de verhalen over grenzeloos geweld en schokkende haat. "En van de verhalen over opoffering, plichtsbesef en zorg voor elkaar.”
Eichelsheim vertelde over Johanna Kloet-Kosters. Deze huisvrouw in Amsterdam bekommerde zich om het lot van Joodse Nederlanders. Haar gezin had meerdere onderduikers in huis. In juni 1944 werd zij verraden. Ze overleed in Dachau en kwam terecht in een massagraf. 16 jaar later werd Johanna geïdentificeerd en kreeg zij haar laatste rustplaats in Loenen. Volgens haar pleegzoon was liefde geven haar leven. En juist dat werd haar dood.
Libanon
De generaal noemde ook Jan Hendrik Hoiting die onlangs in Loenen is bijgezet. Hoiting kwam in 1983 om in Libanon, 19 jaar oud. “Hij zal altijd jong blijven, terwijl zijn maten van toen nu grijze haren krijgen”, zei Eichelsheim. “Maar die vergeten hem niet. Ze blijven hem herdenken. Want als militair zorg je als broeders en zusters voor elkaar. Ook na de dood.”
Broeders
Daarvoor hoef je volgens de CDS niet dezelfde nationaliteit te hebben. Hij sprak over de Amerikanen en Canadezen die de Atlantische Oceaan overstaken om voor onze vrijheid te vechten. Polen sprongen uit vliegtuigen boven Driel en Britten boven de Ginkelse Heide. Zij waagden hun leven voor mensen die ze niet eens konden verstaan. “Hadden de geallieerden ons toen niet als broeders gezien, dan waren wij nu niet vrij.”
In dit verband sprak Eichelsheim over de mogelijke inzet van Nederlandse militairen binnen een internationale coalitie voor Oekraïne indien de politiek dat wenst. Ook benadrukte hij dat de krijgsmacht zich gereed stelt voor een directe bedreiging van het NAVO-grondgebied. “Samen met onze bondgenoten en partners moeten wij de vijand afschrikken. Ook u bent onderdeel van deze afschrikking”, zei hij tegen zijn toehoorders.
“Maar hoe hoog de druk ook wordt, we moeten ons niet laten verdelen en geen zondebokken zoeken”, drukte de generaal hen op het hart. “We moeten voor elkaar opkomen en voor elkaar zorgen. Dat is wat ik leer van herdenken: hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan ons verleden. En aan elkaar.”
Over het ereveld
Op het Nationaal Ereveld Loenen rusten bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder liggen er militairen die zijn omgekomen in Nieuw-Guinea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali.
Andere herdenkingen
De krijgsmacht is vandaag volop in eigen land betrokken bij tal van herdenkingen. Zoals de landmacht op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dit is in het bijzijn van Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan. Staatssecretaris Gijs Tuinman legt er vanavond een krans.
De marine staat op diverse plekken stil bij de offers die voor onze vrijheid zijn gebracht. Dat gebeurt onder meer bij monumenten in Den Helder, Rotterdam en op Texel. Afgevaardigden van de marechaussee herdenken onder meer bij het monument ‘De val van Icarus’ in Den Haag de slachtoffers van het Englandspiel. Dit was een Duitse operatie uit de Tweede Wereldoorlog waarbij 59 Nederlandse geheime agenten gevangen werden genomen. 54 van hen kwamen om, onder wie 10 van de marechaussee.
Ook elders in de wereld, zoals in uitzendgebieden en op zee, herdenken militairen de doden.