Eenheid van Luchtmobiele Brigade in geval van nood snel inzetbaar

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van het vaardigheidsembleem ‘Ranger’. Die stonden centraal bij een bijzonder appèl. Dat hield 12 Infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen vandaag op locatie Bronbeek.

Vergroot afbeelding Het vaardigheidsembleem ‘Ranger’.
Het vaardigheidsembleem ‘Ranger’.

Door veranderende dreigingen en plotselinge natuurrampen zijn vrede en veiligheid inmiddels minder vanzelfsprekend. Daardoor is er meer behoefte aan snelle wereldwijd inzetbare zelfstandige eenheden. De taken van 12 Infanteriebataljon zijn hierdoor ook aan verandering onderhevig.

Volledig geschikt

Een voorbeeld is de oprichting van de Rapid Reaction Company. Dit is een ongeveer 130 militairen tellende eenheid die vanaf januari continu klaar staat om snel te worden ingezet. Met de extra training en uitrusting die het bataljon als ‘Ranger’ heeft, is de Rapid Reaction Company volledig geschikt voor deze nieuwe taak.

Vergroot afbeelding Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen achter een katheder.
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen.

Volgens Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen is de transitie niet alleen bijzonder voor 12 Infanteriebataljon, maar ook voor de rest van de Luchtmobiele Brigade en de landmacht. De Ranger-eenheid is een van de onderdelen van de doorontwikkeling naar een warfighting capable landmacht. “Die is cruciaal als we kijken naar de ontwikkelingen in de wereld.”

Kwaliteiten

Het vaardigheidsembleem ‘Ranger’ krijgt 12 Infanteriebataljon vanwege de duidelijk hiervoor aangetoonde kwaliteiten. Extra training en uitrusting en de aanschaf van nieuwe voertuigen en specifieke verbindingsmiddelen maken dat het bataljon de taken van een Ranger-eenheid beheerst. Daartoe behoort onder meer de NEO, de Non-Combatant Evacuation Operation. Militairen evacueren in dat geval Nederlandse staatsburgers vanwege verslechterde veiligheid uit een ander land. Een andere opdracht zou het ondersteunen van overheidsinstanties kunnen zijn. Denk dan aan patrouilles om plunderingen tegen te gaan als een gebied is ontruimd na bijvoorbeeld orkaanschade of overstromingen. Dit optreden valt onder de noemer First Crisis Response.

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van de Ranger-tab markeren een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Nederlandse krijgsmacht. Ze versterken het vermogen om snel en effectief te reageren op diverse dreigingen, waar ter wereld ze zich ook voordoen.