Walter Hansen terug op vertrouwde honk in Caribisch gebied

In het Caribisch gebied de veiligheid handhaven, op zee en op het land. Die verantwoordelijkheid ligt nu voor een groot deel in handen van commandeur Walter Hansen. De nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, tevens directeur Kustwacht, nam de taken gisteren over van brigadegeneraal der mariniers Frank Boots. Ook de rol om intensief samen te werken met de Amerikanen in de strijd tegen drugs-gerelateerde criminaliteit nam Hansen van zijn voorganger over.

Vergroot afbeelding Scheidend commandant Frank Boots houdt een toespraak. Opvolgend commandant Walter Hansen kijkt toe.
Midden: de nieuwe commandant Walter Hansen, rechts: scheidend commandant Frank Boots.

Drugsbestrijding, het tegengaan van mensensmokkel, grensbewaking en het verlenen van hulp bij natuurrampen. Dat zijn de taken van de ongeveer 800 defensiemedewerkers in het Caribisch gebied.

Volgens Boots hebben de militairen en kustwachtpersoneel de afgelopen jaren toewijding getoond om de kusten te beschermen en de rechtsstaat te handhaven. “Bovendien heeft de kustwacht door haar grote waakzaamheid en bekwaamheid bij zoek- en reddingsoperaties talloze levens gered bij noodsituaties op zee. Vorig jaar alleen al bijna 600 mensen.” 

Boots ontving de medaille Legion of Merit van de Amerikaanse Rear Admiral Mark Fedor. Deze militaire onderscheiding van de VS wordt uitgereikt voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij het verrichten van uitmuntende diensten en prestaties.

Vergroot afbeelding Medaille Legion of Merit.
de medaille Legion of Merit

Drugsbestrijding

Op het gebied van drugsbestrijding werd ook niet onverdienstelijk gepresteerd. In 2022 en 2023 zorgden Defensie en de Kustwacht Caribisch Gebied samen voor een groot aantal drugsvangsten. Tot nu toe werd ruim 42.000 kilo drugs onderschept.

Er waren meer hoogtepunten. Het Sociaal Vormings Traject blijkt na de start in 2021 op zowel Aruba als Curaçao een groot succes. Dit traject vergroot de kansen in de maatschappij voor kansarme jongeren.

Nog een belangrijke mijlpaal was de militaire inzet na de aardbeving in Haïti, onder leiding van Boots. Daar werd onder meer het Urban Search and Rescue team (USAR) ingezet. Ook werd de haven van Port au Prince weer toegankelijk gemaakt om hulpgoederen aan te voeren, onder meer door Defensie.

Een bijzonder moment was dat Defensie zowel op de voor- als achtergrond een belangrijke rol vervulde bij het bezoek van het koningshuis. Dit was voor prinses Amalia de eerste kennismaking met het gebied.

Volgens Hansen heeft Boots daarnaast stappen gezet om de Defensie- en Kustwachtorganisatie te verbeteren en te vernieuwen. Hij zei de ingeslagen weg van Boots te willen voortzetten. ”Hij heeft zorggedragen voor een duidelijke en gedegen visie. Ik zal rekening houden met de ontwikkelingen in de omgeving en zo nodig de koers iets aanpassen.”

Ervaring

De nieuwe commandant is al vertrouwd met het Caribisch gebied. Gedurende zijn loopbaan bouwde hij onder meer veel ervaring op met zowel de Defensie- als Kustwachtbijdrage in dit deel van het koninkrijk. Hij bekleedde meerdere functies, zoals commandant van de kustwachtcutter Jaguar en hoofd Operaties bij de Kustwacht Caribisch Gebied. Ook was hij nauw betrokken met internationale drugsbestrijdingsoperaties.

Boots verlaat Defensie.