Zr.Ms. Van Amstel na woelige maanden veilig thuis

Zr.Ms. Van Amstel is zojuist teruggekeerd in de haven van Den Helder. Sinds 17 april patrouilleerde het fregat met zijn NH90-helikopter in een NAVO-vlootverband op de Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Het stond 24/7 paraat voor opdrachten vanuit het NAVO-maritiem hoofdkwartier in het Britse Verenigd Koninkrijk. Ook nam het deel aan grote oefeningen.

Vergroot afbeelding De Van Amstel met helikopter.
De Van Amstel met helikopter.

Het vlootverband had te maken met veel interactie met eenheden van de Russische Federatie, zowel in de lucht als op zee.

Volgens commandant Zr.Ms. Van Amstel kapitein-luitenant ter zee Wilco Faber ging dat vaak goed en veilig, “maar een enkele keer toch iets minder professioneel”.

Vergroot afbeelding Familieleden verwelkomen de bemanning.
Familieleden verwelkomen de bemanning.

Russische straaljagers

Faber constateerde dat Russische straaljagers soms wel heel erg dichtbij kwamen. “Zo dichtbij dat we de piloot konden zien zitten. Dat vergroot het risico op misverstanden en ongevallen. De samenwerking binnen de taakgroep waarin wij hebben gevaren hebben was professioneel. Dat is in mijn optiek een mooi voorbeeld van het motto van de NAVO: stronger together.”

Volgens Faber toonde de zogenoemde Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) operationeel gereed en direct inzetbaar te zijn. “We kunnen, als het moet, vechten voor de belangen van Nederland en de NAVO. De oefeningen zorgen ervoor dat we heel gemakkelijk met andere eenheden weten samen te werken en elkaar kunnen ondersteunen. We kennen elkaars procedures en vullen elkaar automatisch aan.”

Vergroot afbeelding 2 bemanningsleden aan boord van de Van Amstel.
De bemanning op de uitkijk.

Sonar

De Van Amstel wordt, ook tijdens oefeningen, specifiek ingezet voor onderzeebootbestrijding. Dat gebeurt vanwege de zogeheten Low Frequency Active Passive Sonar (LFAPS) aan boord. Dit is een innovatieve en unieke lage-frequentie sonar. Zr.Ms. Van Amstel is binnen de NAVO een van de weinige fregatten met deze capaciteiten. Daarmee kan het schip een sleutelrol spelen in het beschermen van een vlootverband, kustlijn of operatiegebied.

Vergroot afbeelding Bemanning op de brug.
De bemanning was sinds april van huis.

Oefening

Tijdens de inzet integreerde en oefende het fregat met bondgenoten en partners als IJsland, Zweden en Polen. Ook patrouilleerde het 3 maanden in en rondom NAVO-grondgebied. In een grote NAVO-oefening, Dynamic Mongoose, trainde het schip het jagen op en verdedigen tegen onderzeeboten.

De Van Amstel had een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord. Deze levert extra ogen, waardoor het schip in een groter gebied kon opereren.

Vergroot afbeelding 6 schepen naast elkaar op volle zee.
Zr.Ms. Van Amstel tijdens de NAVO-oefening Baltic Operations.

Ervaring en kennis

Vijandelijke onderzeeboten kunnen een gevaar vormen voor de moderne samenleving. Bijvoorbeeld door ongezien grote schade aan te richten aan schepen of infrastructuur op zee. Onderzeebootbestrijding is dus onmisbaar bij maritieme operaties en blijft in de toekomst een grote rol spelen. De Koninklijke Marine heeft inmiddels 30 jaar ervaring met het fregat en beschikt daardoor over specialistische kennis. Hier is wereldwijd veel vraag naar. 

Tijdens de uitzending vierde het schip ook zijn 30-jarige bestaan.

Zr.Ms. De Zeven Provinciën lost de Van Amstel af in de SNMG1.