Tipje van de sluier dankzij boek MIVD-geschiedenis

Professor Bob de Graaff heeft vandaag zijn boek gepresenteerd over de geschiedenis van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Het eerste exemplaar was voor directeur generaal-majoor Jan Swillens. ‘Ongekend en onderscheidend – De geheime geschiedenis van de MIVD’ beschrijft hoe de dienst zijn huidige vorm heeft gekregen. 

De MIVD is geregeld in het nieuws. De afgelopen jaren bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018. En ook bij de spraakmakende, verijdelde hackoperatie van Russische spionnen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Minder bekend is de 100 jaar lange geschiedenis die daaraan vooraf ging. In ‘Ongekend en onderscheidend’ wordt duidelijk hoe de dienst en zijn voorgangers sinds 1912 internationaal opereerden. Bijvoorbeeld tijdens de Koude Oorlog met de NAVO aan de ene en het Warschaupact aan de andere kant. Ook wordt de rol van de MIVD bij de vredes- en crisisbeheersingsoperaties rond de eeuwwisseling, de strijd tegen terrorisme in de 21e eeuw en de cyberdreiging van de afgelopen jaren beschreven.

Tot de verbeelding sprekende voorbeelden

De inlichtingendiensten van de landmacht, luchtmacht en marine werkten na de Tweede Wereldoorlog los van elkaar. Pas sinds eind jaren ‘80 werken ze in een dienst samen. Na een stroeve start professionaliseerde de dienst in hoog tempo en verwierf aanzien, ook bij buitenlandse partnerdiensten, schrijft professor De Graaff in zijn boek.

Hij beschrijft deze ontwikkelingen aan de hand van tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Zoals de bestrijding van Russische spionage in Nederland, de jacht op oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië en de inlichtingenondersteuning van de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Het boek is een uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Het NIMH kreeg bij dit project nadrukkelijk hulp van de Universiteit Utrecht. Aanleiding voor het boek, dat vanaf vandaag verkrijgbaar is, vormt het 20-jarig bestaan van de dienst.