Vakantie voor militairen met PTSS dankzij donaties

Een mooie cheque van € 5.000. Met deze klapper van een anonieme donor eindigde vandaag de inzamelingsactie voor de zogenoemde Heldenweek. Dankzij de donaties kunnen militairen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en hun gezinnen vakantie vieren in de huisjes van Villa Pardoes.

Vergroot afbeelding Groep cadetten. Voorste heeft cheque met € 5.000 in handen.
Met hun sponsorloop haalden de cadetten ook een prachtig bedrag op.

De giften liepen op tot bijna € 22.500. 12 ‘thuisfrontgezinnen’ kunnen nu een onbezorgde vakantieweek in Kaatsheuvel tegemoet zien.

De actie was een initiatief van het Cadettencorps van de Koninklijke Militaire Academie, het Nederlandse Veteraneninstituut en de stichtingen Villa Pardoes en Hulp voor Helden. Die laatste rondde het bedrag af tot € 30.000.

Villa Pardoes reserveerde de vakantiehuisjes voor de Heldenweek. Die zijn normaal gesproken voor gezinnen met ernstig zieke kinderen. Voor de militairen maakt de stichting een uitzondering.

Nachtelijke estafette

Om geld binnen te halen organiseerden de cadetten onder meer een sponsorestafette. Die begon bij het Koninklijke Instituut voor de Marine in Den Helder en eindigde zo’n 200 kilometer verder in Breda bij de Koninklijke Militaire Academie. De afstand werd in de nacht overbrugd. Dat gebeurde als symbool voor de donkere tijden die militairen met PTSS ondergaan. Andere activiteiten om geld binnen te halen waren een veiling en een clinic rolstoelbasketbal.

Niet onderschatten

Cadet Lonneke Leenders vindt het niet meer dan logisch dat het Cadettencorps zich inspande om de Heldenweek mogelijk te maken. ”De gevolgen van PTSS zijn voor onze collega’s en hun gezinnen niet te onderschatten. Aan de start van onze militaire carrière zijn wij ons ervan bewust dat dit ons allemaal kan overkomen. We voelen dan ook de verantwoordelijkheid iets voor deze collega’s en hun families te doen.”