Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse militairen in Litouwen bezorgden kinderen uit het ziekenhuis in Vilnius een fijne dag. Zij mochten onder meer in een Role-1-tent (geneeskundige behandelfaciliteit) op de parkeerplaats hun knuffels 'behandelen'. Daarbij was er een tentoonstelling van militaire voertuigen. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 16 tot en met 22 november.

Ook schoolklassen en voorbijgangers kwamen een kijkje nemen. Een geïmproviseerde hindernisbaan, proeven van gevechtsrantsoenen en ‘slapen’ onder een poncho maakten deel uit van de activiteiten.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de eFP van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Rondvliegend materiaal tijdens explosie om pand binnen te komen.
Training van het 'breachen'.

Roemenië

Nederlandse eenheden van de multinationale battlegroup in Roemenië trainden weer volop. Zo beoefenden genisten het breachen, oftewel panden binnengaan met behulp van explosieven. Medisch personeel simuleerde daarbij een situatie met een hoog aantal gewonden. Dan is het zaak speciale procedures te volgen om de noodzakelijke zorg te leveren. 

Het peloton voor counter drone-operaties deed weer de nodige kennis op in de operationele omgeving. Verder trainden verkenners met hun onbemande verkenningssystemen Raven en Puma. De vliegtuigjes verzamelen informatie, wat commandanten helpt een operatie te plannen en acties bij te sturen.

Tot slot tilden de militairen hun schietvaardigheid naar een hoger niveau.

Zo’n 100 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Met de multinationale eenheid waar ze deel van uitmaken staan zij klaar om het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Voor deze missie is ook een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Een Nederlandse militair ondersteunt in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Tromp is het vlaggenschip van de Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden, permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 staat heel 2022 onder Nederlandse leiding. Het gaat om het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Oostzee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch Gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Zr.Ms. Makkum maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in voornamelijk de Noordzee en Oostzee.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Acties/operatie binnenland:

 • Bij de berging van een Duits jachtvliegtuig in de gemeente Lingewaard zijn stoffelijke resten en stukjes kleding gevonden. Het toestel werd in de Tweede Wereldoorlog uit de lucht geschoten.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde in totaal 30 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.