Defensie vraagt offerte aan bij scheepswerven voor onderzeeboten

Defensie heeft vandaag, zoals eerder is besproken met de Kamer, bij 3 kandidaat-werven een offerte aangevraagd voor 4 nieuwe onderzeeboten. De kandidaat-werven zijn Naval Group, Saab Kockums en ThyssenKrupp Marine Systems. Zij dienen hun biedingen naar verwachting rond de zomer van 2023 in.

Vergroot afbeelding Onderzeeboot uit de Walrusklasse.
De Onderzeedienst vaart nu met de boten van de Walrusklasse.

Defensie heeft daarna een aantal maanden nodig om de gedetailleerde biedingen te analyseren. Op basis van vooraf gestelde eisen en gunningscriteria besluit Defensie welke werf de boten mag bouwen. Een van de gunningscriteria is de deelname van Nederlandse bedrijven aan de ontwikkeling, bouw en onderhoud van belangrijke systemen van de boot. Defensie wil daarnaast zoveel mogelijk Nederlandse betrokkenheid ter versterking van de technologische en industriële basis. De winnende werf moet hiervoor een overeenkomst afsluiten met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Grote stap

Het afgelopen half jaar kwam het Programma Vervanging Onderzeeboten in een stroomversnelling. Met de offerteaanvraag wordt hierin een grote stap voorwaarts gemaakt. Toch duurt het vanaf de contractondertekening nog zo’n 10 jaar voordat de eerste twee onderzeeboten operationeel zijn. De boten moeten immers nog gebouwd, getest en in de vaart worden genomen.

Doorvaren

De Onderzeedienst vaart ondertussen door met de boten van de Walrusklasse. Op termijn zullen 2 van de 4 boten uit de vaart worden genomen. De onderdelen van beide onderzeeboten worden gebruikt voor het onderhoud van de andere boten.

Investeren in slagkracht

Defensie investeert in de slagkracht van de krijgsmacht. Het vervangen van de huidige onderzeeboten is hiervan een belangrijk onderdeel. De Nederlandse onderzeeboten zijn een belangrijke niche-capaciteit binnen de NAVO en de EU.