Onderkomen battlegroup in Roemenië na 4,5 maand hard werken klaar

Na ruim 4,5 maand werk, zit de klus van de bouwvakkers van de landmacht in Roemenië erop. Wat in juni nog een kaal glooiend landschap was, is nu omgevormd tot het nieuwe onderkomen van de door Frankrijk geleide Battle Group Forward Presence. Vandaag werd Camp Berthelot officieel geopend.

Voor het nieuwe kamp in Cincu maakten de genisten een onderhoudsplaat van 300 bij 100 meter, zo groot als 3 voetbalvelden. Hiervoor hebben zij zo’n 140.000 kuub klei verplaatst en 4.000 kuub beton gestort. Ook plaatsten de militairen 160 slaapcontainers en legden zij (tijdelijke) parkeerplaatsen aan. Verder ondersteunden zij bij de bouw van een munitiecomplex.

De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu opende het kamp, in bijzijn van onder meer zijn Roemeense collega Nicolae Ciuca. De Fransman bedankte onder meer de militairen voor hun harde werk. “Het kamp is in recordtempo opgebouwd, hulde daarvoor. Met onze aanwezigheid hier geven we een sterk signaal af aan hen die het NAVO-bondgenoot aan willen vallen. Niet alleen Rusland kijkt naar jullie, maar ook onze bondgenoten binnen de NAVO en de EU. We hebben hier een basis gelegd voor de inzet van de komende jaren.”

Afschrikking

Het kamp heeft alle voorzieningen die de militairen nodig hebben om te werken en te slapen. Het is het tweede kamp op de basis in Roemenië. De Franse en Nederlandse militairen maken daar deel uit van een multinationale battlegroup. Die zit daar ter afschrikking van Rusland en moet met de aanwezigheid bondgenoten in de regio geruststellen. Mocht het nodig zijn, kunnen zij snel reageren om het NAVO-grondgebied te beschermen.

Namens Nederland zitten er zo’n 100 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. De eerste rotatie keert een dezer dagen naar huis. Hun opvolgers nemen meteen hun intrek in het nieuwe kamp. De bouwactiviteiten van de circa 100 genisten zit erop. Zij worden niet afgelost en komen maandag terug in Nederland.