Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid klaar voor inzet NAVO

De Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid heeft gisteren op Kreta de zogenoemde Tactical Firing Evaluation (TFE) met succes volbracht. Dit betekent dat de eenheid volledig is gecertificeerd.

Daarmee is voor het eerst een binationale eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando gereed voor NAVO-inzet. De luchtverdedigers maken in 2023 deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force. Ze vormen dan de speerpunt van de snel inzetbare NATO Response Force (NRF).

Nederland en Duitsland werken al jaren zeer nauw samen op het gebied van luchtverdediging. Dit is een belangrijke, schaarse en kostbare capaciteit. Om de gezamenlijke slagkracht en efficiëntie te vergroten, hebben Nederland en Duitsland een luchtverdedigingseenheid voor de korte afstand opgericht. Deze Bi-National Short Range Air Defence Task Force (BSTF) bestaat uit de Nederlandse 13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg en de Duitse Flugabwehrraketengruppe 61. De  Duitse eenheid staat sinds 2018 onder het bevel van het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Echte raketten

Kreta beschikt als enige in Europa over de NATO Missile Firing Installation. Dit is een groot schietterrein waar het luchtruim en de zee worden vrijgehouden om te schieten met de grootste luchtverdedigingsraketten die Nederland en Duitsland hebben. De NAVO stelt als voorwaarde voor inzetbaarheid dat handelingen die eerder zijn gesimuleerd ook een keer in de praktijk worden gebracht. Dat heeft de BSTF nu gedaan door daadwerkelijk raketten af te vuren.

2 systemen

De BSTF heeft 2 systemen. Nederland heeft het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS). Met de bijbehorende sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) zijn luchtdreigingen op de korte en middellange afstanden uit te schakelen. Duitsland beschikt over het LeFlaSys (Leichte Flugabwehr System). Dit is een zeer mobiel luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand. Het bestaat uit Stinger-raketten en een radarsysteem. 

Flitsmacht

De NRF kan binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld eenheden inzetten. De NRF is opgebouwd uit eenheden met verschillende reactietijden. De BSTF valt onder de zogenoemde flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force). Dit houdt in dat zij in 2023 binnen enkele dagen na oproep de poort uit moeten rijden om waar dan ook ter wereld te worden ingezet.