F-35 kan beter oefenen dankzij nieuwe indeling luchtruim

De nieuwe indeling van het Nederlandse luchtruim is globaal vastgelegd. Dat is dankzij de zogenoemde Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening die het kabinet vrijdag heeft genomen. Eén van de komende veranderingen is de uitbreiding van het militaire oefengebied boven het noorden van het land. Hierdoor kan de F-35 in die regio beter oefenen. Het aantal militaire oefenvluchten neemt niet toe.

Het Nederlandse luchtruim is de afgelopen tientallen jaren steeds drukker geworden. Boven ons land vindt niet alleen veel civiele luchtvaart plaats, maar is ook ruimte nodig voor militaire vluchten.

Naast de vergroting van het militaire oefengebied in het noorden, wordt het militaire oefengebied in het zuidoosten van Nederland opgeheven. Het voordeel is dat civiele vliegtuigen vanuit het zuiden niet meer om het oefengebied hoeven heen te vliegen. Hierdoor kunnen ze via een directere route naar Schiphol en andere vliegvelden.

Verder uitwerken

De komende jaren, tot aan 2025, wordt de indeling van het luchtruim verder uitgewerkt. Dat gebeurt samen met provincies, gemeenten, de luchtvaartsector en bewoners- en natuurorganisaties. Vanaf 2025 begint de daadwerkelijke uitvoering, waarbij de herindeling stap voor stap wordt ingevoerd.