Patriot-luchtverdedigers terug van NAVO-opdracht in Slowakije (video)

De Patriot-luchtverdedigers zijn weer thuis. Nederland versterkte met de eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando 6 maanden de veiligheid aan de NAVO-oostflank vanuit Slowakije. “Hier hebben we met een relevante capaciteit bijgedragen aan de afschrikkings- en verdedigingsopdracht”, zegt commandant kolonel Jos Kuijpers. Volgens hem heeft de Patriot-eenheid laten zien dat dit in zeer korte tijd mogelijk was.

Vergroot afbeelding Patriot-eenheid arriveert op de kazerne in Vredepeel.
Patriot-eenheid arriveert op de kazerne in Vredepeel.

De militairen en het materieel van zijn commando keerden vanmorgen terug in Vredepeel.

De Patriot is uitermate geschikt voor de verdediging tegen helikopters, (on)bemande vliegtuigen en raketten. De ontplooiing van het wapensysteem ging gepaard met de inzet van ongeveer 150 Nederlandse militairen.

Vergroot afbeelding Thuisgekomen militair met meisje.
Familie weer herenigd.

Missie Slowakije gaat verder

Nederland leverde een van de 3 Patriot-vuureenheden, Duitsland de andere 2. De afspraak was dat de Nederlandse Patriot-eenheid na een half jaar zou terugkeren naar Vredepeel. De Duitse Patriot-eenheden blijven 6 maanden langer in het Slowaakse Sliač. Kuijpers: “De missie in Slowakije gaat dus verder. Voor Nederland in een andere vorm. Wij leveren nog personeel om te werken op de Duitse Patriot-luchtverdedigingssystemen.”

Patriot

Een Patriot-vuureenheid is opgebouwd uit onder meer een radar. Die is om de luchtdreiging te zoeken en voor de geleiding van de raketten. Verder bevat het systeem een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Tot slot is er een groot aantal ondersteunende voertuigen voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging.

De militairen die vandaag terugkwamen waren 3 of 6 maanden voor hun taak in Slowakije.

Video: bekijk de thuiskomst van militairen en materieel

Op dit moment komen de voertuigen van de missie uit Slowakije teruggereden. Een aantal zijn er al binnen, een aantal zijn onderweg. Ik ben een zeer tevreden commandant, een zeer blije commandant, als straks alle mensen veilig en wel met de spullen hier weer aankomen. Deze missie is voor ons heel erg bijzonder. Enerzijds omdat er nu echt een conflict is aan de rand van Europa, daar komt het wel heel dichtbij. En ik ben wel superblij dat wij dan daar ook iets in kunnen betekenen. Anderzijds zeer bijzonder omdat we het nu geïntegreerd met de Duitsers hebben aangelopen. Dat maakt het wel heel speciaal.