Staatssecretaris Van der Maat ‘maakt Reapervlucht’ boven Amerikaanse woestijn

Betrouwbare inlichtingen. Militairen weten als geen ander hoe belangrijk die zijn. In een oorlog kunnen ze het verschil maken, onder meer samen met (Europese) coalitiepartners. Voor Defensie genoeg reden om uiteindelijk in totaal 8 MQ-9 Reapers aan te schaffen. Staatssecretaris Christophe van der Maat is in de Verenigde Staten om met overheid en industrie te praten over materieelsamenwerking. Gisteren volgde hij een Amerikaanse Reaper-vlucht boven de woestijn van San Diego.

Vergroot afbeelding
Archieffoto van de eerste trainingsvlucht in april 2022 van de eerste MQ-9 Reaper van Nederland.

Bij fabrikant General Atomics (GA) Aeronautical Systems Inc. in Poway werd de staatssecretaris, verantwoordelijk voor onder meer materieelaankopen, bijgepraat. Dat ging onder meer over de laatste technologische mogelijkheden van het onbemande verkenningsvliegtuig.

Informatiezuiger

Ook ‘bestuurde’ Van der Maat in een simulator zelf een MQ-9. “Het is indrukwekkend om te zien en te horen wat de Reaper allemaal kan. Het is een echte ‘informatiezuiger’. Met de sensorcapaciteit van deze onbemande verkenningsvliegtuigen is op meerdere plekken tegelijk, boven land en boven zee, hoogwaardige informatie te verzamelen. De MQ-9 Reaper is een uitgelezen voorbeeld van interoperabiliteit: het systeem is binnen de hele krijgsmacht in te zetten voor alle grondwettelijke taken.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Van der Maat beleeft een Reapervlucht in een simulator.
Staatssecretaris Van der Maat beleeft een Reapervlucht in een simulator.

Ruim 500 uur

Het 1e toestel steeg in april 2022 op. Sindsdien is er tot en met augustus ruim 500 uur mee gevlogen. Tot nu toe gebeurde dat alleen in het Caribisch gebied. Daar worden de Reapers vanaf Curaçao onder meer onderworpen aan de zogenoemde test en evaluatiefase. Mogelijk komt het onbemande toestel nog dit jaar op de nieuwe thuisbasis in Leeuwarden, ondergebracht bij het 306 MQ-9 Reaper-squadron.

Al met al begint Nederland weer aardig mee te tellen in de militaire wereld. Want met de Reaper heeft Defensie een binnen de NAVO zeer gewilde capaciteit in huis.

Productieproces

Het bezoek van Van der Maat was vooral bedoeld om zoveel mogelijk te horen over het toestel, een zogenoemd Remotely Piloted Aircraft System (RPAS). Daarnaast verdiepte hij zich in de technologische ontwikkelingen die het toestel nog beter maken. In de fabriek kreeg Van der Maat een indruk van het productieproces van onderdelen voor onder meer de Reaper.

Vergroot afbeelding Archieffoto van staatssecretaris Christophe van der Maat.
Archieffoto van staatssecretaris Christophe van der Maat.

Industriële samenwerking

De staatssecretaris sprak bij GA ook over toekomstige samenwerkingen tussen de Nederlandse en Amerikaanse industrie. “Er is al samenwerking met bijvoorbeeld TNO, Fokker en Thales. Maar het is belangrijk ook samen te kijken naar nieuwe mogelijkheden met onder meer start-ups op het gebied van innovatie. Nederlandse en Amerikaanse bedrijven kunnen elkaar helpen door kennis te delen over de lokale markt, samen te investeren en producten te testen.”

GA heeft hier een speciaal programma voor ontwikkeld, Blue Magic. GA kijkt hiervoor ook expliciet naar Nederland. Opkomende bedrijven kunnen gezamenlijk met grotere organisaties nieuwe technologieën ontwikkelen, zoals lasertechnologie, Robotics, Quantumtechnologie en Artificial Intelligence (AI).