Generaal Eichelsheim: oorlog niet alleen van soldaten maar van hele samenleving

Wat hebben we nodig in de oorlog van de toekomst? Die vraag stelde Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim tijdens de 3-daagse Future of War Conferentie 2022 in Amsterdam. “We vinden het antwoord in een combinatie van de wetenschap en de kunst van oorlogsvoering”, zei hij tot zo’n 100 academici en professionals in de meest uiteenlopende beroepen.

Vergroot afbeelding Een gecamoufleerde militair zit geknield in een bos en kijkt door het vizier van zijn wapen.
Volgens Eichelsheim zal er altijd een grondoorlog zijn, met mensen van vlees en bloed.

Hoe zijn toekomstige gewelddadige conflicten zoals de invasie in Oekraïne te voorspellen? En wat is daarbij de rol van Artificial Intelligence (AI), inlichtingenanalyses, cyber en digitalisering? De discussies tijdens de conferentie zijn belangrijk voor de Nederlandse krijgsmacht vanwege de staat van Europa en de oorlog in Oekraïne. En voor de manier waarop de inhoud van de Defensienota tot uitvoering wordt gebracht.

Vergroot afbeelding De CDS.
Generaal Eichelsheim was een van de sprekers op de conferentie.

Vechten op de grond

Generaal Eichelsheim deelde zijn gedachten hierover met de deelnemers aan de conferentie. Zijn eerste constatering was, dat oorlog zich niet alleen afspeelt op het slagveld, maar ook in cyberspace. Desondanks wordt er het meest gevochten om grond.

Ook stond Eichelsheim stil bij de toekomst van oorlogsvoering: “Ik denk niet dat het dan louter gaat om een oorlog op veilige afstand, met robots, onbemande vliegtuigen en drones. Er zal altijd een grondoorlog zijn, met mensen van vlees en bloed.” Dat neemt niet weg dat informatie cruciaal is. Data moeten mee- en niet tegenwerken.

Vergroot afbeelding Een volle zaal met mensen.
Zo'n 100 academici en professionals in de meest uiteenlopende beroepen waren aanwezig.

Waarheid slachtoffer

Eichelsheim zwengelde verder de discussie aan over het zogenoemde grijze gebied en de vraag hoe het leger de bevolking betrokken houdt. Dan gaat het over leiderschap en creativiteit; de kunst van oorlogvoering, in plaats van de wetenschap. “Kijk naar Oekraïne: slimme strategieën en materiële ondersteuning van westerse landen, maar ook veel hulp van de bevolking, ondernemingen en verschillende partijen wereldwijd.”

De vraag is daarom: hoe wordt de bevolking zich bewust van de voortdurende fysieke én cyberdreiging? De waarheid is daar een belangrijke factor bij, hoewel die waarheid spreekwoordelijk vaak het eerste slachtoffer is in een oorlog. Bewustwording over desinformatie is daarom ook een vereiste om nationale en internationale eenheid te behouden.

De conferentie is georganiseerd door de Faculteit Militaire Wetenschappen in samenwerking met de University of Oxford.