Landmachtmilitairen klaar voor vertrek om Oekraïners te trainen

90 landmachtmilitairen vertrekken morgen naar het Verenigd Koninkrijk. Zij helpen daar bij het op grote schaal trainen van Oekraïense militairen. Het gaat om een eenheid van 13 Lichte Brigade. Zij voeren deze taak tot eind november uit. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer.

De Britten geven sinds vorige maand een militaire basistraining van 5 weken aan de Oekraïners. Defensie kondigde toen al aan een bijdrage te willen leveren. De training bestaat uit 6 onderdelen: tactische training, wapenleer en schietopleiding, medische zorg, omgang met explosieven, humanitair oorlogsrecht en de omgang met cyberdreiging.

De Nederlandse eenheid buigt zich over de training op het gebied van tactische- en schietvaardigheid, medische zorg en humanitair oorlogsrecht. Een beperkt aantal stafofficieren versterkt daarnaast de Britse coördinerende staf van het opleidingsprogramma.

Er is nog overleg tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk om in de eerste 3 maanden van 2023 eenzelfde bijdrage te doen. Dat moet dan gebeuren door een eenheid van het Korps Mariniers.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de ambitie om samen met verschillende partners in totaal zo’n 10.000 Oekraïense militairen op te leiden in 3 tot 4 maanden tijd. De oorlog in het land is al een half jaar aan de gang.