Pantserinfanteriebataljon heeft predicaat ‘gevechtsgereed’ behaald

45 Pantserinfanteriebataljon van de landmacht kan officieel worden ingezet worden voor de reactiemacht van de NAVO. Na een opleidingstraject van 2 jaar is het bataljon gisteren officieel ‘gevechtsgereed’ gemeld bij het bondgenootschap.

De laatste stap werd hiervoor afgelopen week gezet, tijdens een oefening in Duitsland. In het Gefechtsübungszentrum in Altmark is vastgesteld dat 45 Pantserinfanteriebataljon in de basis gereed is om complexe gevechtsoperaties uit te voeren. De infanteristen zijn nu officieel in staat om binnen een afgesproken termijn klaar te staan voor verdediging van het NAVO-territorium.

Tijdens de beproeving moest een samengestelde battlegroup een gebied verdedigen en later heroveren op een Duitse oefenvijand. Hierbij is ook gebruik gemaakt van gesimuleerde luchtsteun. Verder zijn pantsergenisten ingezet om een verdediging in te richten door hindernissen op te gooien om de vijand te dwarsbomen. Verder moest het bataljon bevoorrading en gewondenzorg op zich nemen.

Het omvangrijke en heuvelachtige terrein zorgde bovendien voor extra uitdaging. Zo moesten er ter plekke bruggen worden gebouwd. Ook moesten de infanteristen rekening houden met bestaande bebouwing. Zij deden dat met goed gevolg.

Eenheid in VK

Een van de infanteriecompagnieën die mee zou doen, moest verstek laten gaan. De eenheid zit momenteel in het Verenigd Koninkrijk om Oekraïense militairen te trainen. Bepaalde onderdelen van de certificering bleven hierdoor onderbelicht. De examencommissie hield hier rekening mee. Deze onderdelen krijgen bij komende oefeningen daarom extra aandacht.

In totaal deden bijna 900 militairen mee aan de oefening, met meer dan 100 pantser- en circa 250 andere militaire voertuigen.