Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse militairen in Litouwen trainden hun schietvaardigheden op het oefenterrein Gaiziunai. Ook andere kennis en kunde werd beoefend. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van apparatuur, het behandelen van verwondingen of procedures voor radioverkeer. De kracht van de herhaling is belangrijk voordat deze 12e lichting aan de grotere oefeningen begint. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 10 tot en met 16 augustus 2022.

Vergroot afbeelding Liggende militair kijkt door vizier wapen.
Schietoefening in Litouwen.

Een kleine delegatie nam in Estland deel aan een multinationale JTAC-oefening (joint terminal attack controllers). Ze trainden grondgebonden luchtsteun waarbij ze vliegers in de lucht het doel aanwijzen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Sporters in verschillend gekleurde shirts rennen door heuvelachtig landschap.
Sporten verhoogt de saamhorigheid tussen de Franse en Nederlandse militairen in Roemenië.

Roemenië

Ook bij de soortgelijke eenheid in Roemenië hebben de Nederlandse militairen de eerste schietoefeningen achter de rug. Ze trainden ook vuurwapengevechten op korte afstand. De Nederlanders werken in het land nauw samen met Franse collega’s. Ze namen dan ook kennis van elkaars materieel. Ook op persoonlijk vlak wordt gewerkt aan de integratie, door bijvoorbeeld samen te sporten. De eerste multinationale oefening is gisteren begonnen.

Zo’n 100 Nederlandse militairen maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië.

Caribisch gebied

13 opgepakte verdachten en bijna 2.900 kilo aan drugs. Dat is de laatste vangst van Zr.Ms. Groningen in het Caribisch gebied tijdens 2 onderscheppingen op 1 dag. 

De Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Verdediging NAVO-gebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Er zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen gestationeerd in Centraal-Slowakije. Daar beschermen Duitse en Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman maakt deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Nederland heeft heel 2022 de leiding over dit vlootverband en levert naast de commandant ook een groot deel van de staf. SNMG1 is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
 • Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit is een permanent NAVO-vlootverband dat zich richt op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 46 explosieven.
 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.