Minister bezoekt militairen in Roemenië

Defensieminister Kajsa Ollongren bracht vandaag een bezoek aan ongeveer 200 Nederlandse militairen op het Joint National Training Centre in Cincu, gelegen in het midden van Roemenië. De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, de genie en het National Support Element leveren sinds enkele weken hun bijdrage aan de missie in Roemenië.

“Dit is een van de plekken waar we met Nederlandse troepen de oostflank van de NAVO helpen versterken. Ik vond het belangrijk deze plek te bezoeken omdat onze inzet in Roemenië nieuw is”, aldus Ollongren. “Na de Russische inval in Oekraïne zijn de rode baretten in maart meteen in Roemenië gaan trainen. Nu leveren we schouder aan schouder met de Belgische en Franse collega’s een belangrijke bijdrage aan de battlegroup.”

Deze battlegroup is ingezet ter afschrikking van Rusland en dient ter geruststelling van bondgenoten in de regio. In geval van escalatie kunnen de militairen snel reageren om het grondgebied van de NAVO te beschermen. Ollongren: “Op enkele honderden kilometers hemelsbreed van de grens met Oekraïne is het mooi dat we als Nederland hier een ontzettend belangrijke bijdrage aan kunnen leveren voor de NAVO.”

Berg verzet

Ollongren bracht een bezoek aan het genietaakteam, dat letterlijk een berg werk verzet om Camp Bertholet te creëren. Dit moet het nieuwe onderkomen worden voor de Nederlandse, Franse en Belgische militairen. In de afgelopen weken groef een samengestelde eenheid genisten (van 102 en 103 Constructiecompagnie, 112 Pantsergeniecompagnie, 11 geniecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade en mensen en materieel van bouwbedrijf Snijder BV) 100.000 kuub klei af. Per dag wordt er momenteel 80 kuub beton gestort.

Net uit het veld

Sinds 2 weken maakt 12 Charliecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade deel uit van Battle Group Forward Presence, geleid door de Fransen. De rode baretten zijn volop bezig met de integratie in de multinationale gevechtsgroep. Bij het bezoek van de minister kwamen ze net uit het veld na een 24-uur durende oefening. “Naast de missie biedt onze aanwezigheid in Roemenië kansen. Het gebied is een uitdagende omgeving om te trainen”, aldus Ollongren.

De battlegroup is nu gereed voor inzet. Kijkend naar de Nederlandse militaire inzet, zegt Ollongren: “Ik ben onder de indruk van wat de militairen in zo’n relatief korte tijd hebben neergezet.”

Snelle deployment

De Roemeense staatssecretaris van Defensie gaf aan dankbaar te zijn voor de Nederlandse aanwezigheid in het gebied. Ollongren: “Ik denk dat de Russische president verrast is door de snelheid en het formaat van de deployment van NAVO-troepen.”