LHBTI+ CDS strijden voor diversiteit op Amsterdamse grachten

Op de Amsterdamse grachten was het vandaag weer groot feest. Tientallen fraai uitgedoste boten laveerden door de hoofdstad voor de jaarlijkse Canal Parade. Daartussen ook die van Defensie met aan boord zo’n 80 militairen en  burgermedewerkers. Onder hen de Commandant der Strijdkrachten (CDS) om aandacht te vragen voor het belang van diversiteit binnen de krijgsmacht.

Vergroot afbeelding Militairen en burgers zwaaien naar een langsvarende boot op de Canal Parade.
De Defensieboot voer voor de 10e keer mee.

“Militairen werken vaak onder grote druk en moeilijke omstandigheden. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn”, aldus generaal Onno Eichelsheim.

Hij benadrukte dat Defensie een organisatie wil zijn met een open cultuur waarin personeel zich gewaardeerd voelt en gezien wordt. “Iedereen moet zich thuis voelen, ongeacht leeftijd, gender, seksualiteit of herkomst.” Volgens Eichelsheim is er op dit gebied door de jaren heen veel ten goede gekeerd, maar is er zeker nog het nodige te doen. Hij beloofde zich hiervoor dag in dag uit in te zetten.

Vergroot afbeelding Generaal Onno Eichelsheim brengt militaire groet.
"Het is belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn”, aldus generaal Onno Eichelsheim.

Onderzeeboot

Het Defensienetwerk SHK ijvert al jaren voor acceptatie van LHBTI+’ers binnen de militaire organisatie. Ze zorgt dan ook dat Defensie zichtbaar is tijdens de Canal Parade. De Defensieboot voer voor de tiende keer mee. Het vaartuig was voor de gelegenheid uitgemonsterd als onderzeeër. De symboliek: een onderzeeboot die zichtbaar boven de oppervlakte vaart.

My gender, my pride is het thema van de parade dit jaar. Het staat voor de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën; transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht hun seksuele geaardheid.