Ondersteuning Defensie aan Curaçao bij vermissing Nederlandse toerist

Defensie is ingezet bij de zoektocht en berging van het lichaam van een Nederlandse toerist die vermist raakte op Curaçao. Zaterdag werd het lichaam van de man gevonden. Omdat de plek moeilijk te bereiken was, werd een beroep gedaan op militairen van de Compagnie in de West (CidW) van de landmacht. Genisten maakten met hulp van zwaar materiaal, zoals een motorkettingzaag, een pad vrij om het lichaam af te kunnen voeren. Zondagochtend werd de berging afgerond.

Eerder deze week, op woensdag 27 juli ontving Defensie een steunverzoek van de autoriteiten van Curaçao om het Korps Politie Curaçao (KPC) te ondersteunen bij het zoeken naar een vermiste man. Het betrof een 45-jarige Nederlandse toerist die met zijn gezin op vakantie was op Curaçao.

Op dinsdagochtend maakte hij een wandeling die hij de dagen ervoor al meerdere keren met het gezin en ook alleen had gemaakt. Hij keerde niet terug bij het appartement op het verwachte tijdstip. Zijn echtgenote belde de politie die vervolgens de Kustwacht inschakelde om te helpen met zoeken. Er is vanuit de lucht gezocht met een patrouillevliegtuig en helikopter van de Kustwacht.

Zoekactie

Nadat de eerste zoekacties niets hadden opgeleverd is er in het begin van de avond een zoekteam samengesteld bestaande uit 36 personen van het KPC, het Rescue-peloton van het Vrijwilligers Korps Curaçao, rangers van Carmabi en Nederlandse en Caribische militairen van Marinekazerne Suffisant, die het gebied goed kennen. Ook werden er drones ingezet van onder andere de Compagnie in de West. Er werd tot diep in de nacht gezocht in de omgeving, op aanwijzing van de familie op basis van waar zij hadden gewandeld.

Defensie gaf ook ondersteuning aan de leiding van het KPC door advies te geven over zoekstrategieën, het verwerken en structureren van verzamelde informatie en het effectief inzetten van eenheden ter plaatse.

Op zaterdag trof het reddingsteam een levenloos lichaam aan ten zuiden van Seru Bientu. Vrij snel bleek het om de vermiste toerist te gaan. De familie en nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Het KPC heeft de zaak verder in onderzoek.